20 octombrie 2024
ActualitateBacaul sta jalnic la capitolul investitii / Iasiul ne-o ia din nou...

Bacaul sta jalnic la capitolul investitii / Iasiul ne-o ia din nou in fata

In ciuda promisiunilor autoritatilor locale si judetene ca vor oferi facilitati investitorilor straini si alte basme de acest gen, se vede clar ca Iasiul ne ia fata pe zi ce trece. Dupa ce nu cu mult timp in urma Siemens au decis sa deschida la Iasi o filiala, acum un nou parc tehnologic va aparea in orasul celor sapte coline. Aceasta in timp ce la Bacau proiectele de hotarare pentru concesionarea terenurilor catre firme cu posibilitati de investitii sunt retrase de primar fara nicio justificare.

Conform presei nationale dar si a ziarelor locale din Iasi, compania Red Management are in proiect o investitie imensa, ce se va derula pe 5 ani. Este vorba de cheltuirea a 320 milioane euro pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare de mare anvergura. Probabil cel mai important dintre acestea este un parc de afaceri cu o suprafata de 172.000 mp. Pe langa acesta, la Iasi vor mai fi construite, de catre aceeasi societate, doua ansambluri rezidentiale si un nou parc industrial. Lucrarile vor demara in toamna acestui an, investitia urmand sa fie derulata prin intermediul societatii Iasi City Center, detinuta de Red Management.



Locuri de munca in parcurile IT din Iasi

Un alt plus pentru Iasi este reprezentat de initiativa companiei CapGemini, unul din numele cu rezonanta in domeniul consultantei, tehnologiei si serviciilor profesionale. Societatea si-a anuntat intentia de a investi in Parcul Industrial Tehnopolis din Iasi (primul IT park infiintat la Iasi), si a promis ca va oferi cel putin 500 de locuri de munca exclusiv pentru domeniul IT. Compania are la nivel international peste 75.000 de angajati si are reprezentante in 36 de tari. Cireasa de pe tort, conform presei locale iesene, ar fi ca un alt colos al industriei IT si-a manifestat dorinta de a se „instala” la Iasi. Este vorba de Hewlett Packard.

Bacaul exceleaza doar la hipermarketuri

In ciuda declaratiilor bombastice de care avem parte in ultima perioada, niciun investitor de mare anvergura nu a poposit la Bacau, cu exceptia marilor hipermarketuri. Bacaul se metamorfozeaza incet intr-o simpla piata de desfacere, din care productia practic lipseste cu desavarsire. Locurile de munca nu sunt in crestere, si nici veniturile, iar proiectele de dezvoltare pe termen scurt si mediu sunt relativ lipsite de substanta, o serie de aspecte deosebit de importante fiind lasate in umbra.

Autoritatile executive, responsabile de lipsa investitiilor

Consiliul Local este cel ce are in responsabilitate patrimoniul local. Dar de atragerea de investitori si propunedea de facilitati pentru acestia ar trebui sa se ocupe autoritatea executiva, si anume primaria condusa de Romeo Stavarache. Dar, asa cum se poate vedea cu ochiul liber, la acest capitol alesii nu au izbutit sa dea randament, iar o serie de proiecte pentru potentiali investitori au fost retrase
de primar fara nicio explicatie. Campania electorala avant la lettre si lipsa de transparenta nu au cum sa intre in categoria facilitatilor pentru investitori. Consilierul independent Laurian Lucas ne-a declarat ca „nu cred ca mai este vreun bacauan responsabil care sa nu-si dea seama de ce se petrece la Bacau. Iasiul este condus de o echipa de profesionisti, in timp ce la noi sunt doar niste diletanti adunati de pe marginea boschetilor administratiei. Aveam in 2004 un ascendent spectaculos fata de Iasi, si orasul era pregatit pentru proiecte de mare anvergura. Acum situatia este mult mai drastica, dar in sens invers. Proiectele pe care nu le vrea Iasiul nici la Bacau nu vin, ci merg spre Piatra Neamt. Proiectul imobiliar-comercial al lui Stavarache pentru terenurile de la armata nu va crea 4000 de locuri de munca. Sunt doar bule de sapun in campania electorala pe care deja a inceput-o.” Gabriel Lupu, reprezentant al Partidului Conservator, este si el de parere ca membrii aparatului administrativ din primarie ar putea sa faca mult mai multe. „La Iasi, fiind vorba de investitori privati, probabil ca au strategii proprii, iar consiliul local nu are cum sa faca lobby pentru a-i atrage. Noi detinem terenuri si putem oferi facilitati. Primaria are alte deschideri si oportunitati decat consiliul local. Acuzam lipsa de transparenta a primariei fata de consiliul local. S-au facut interventii repetate la primarie pentru atragerea unor firme producatoare la Bacau, nu doar pentru societati cu profil comercial. Speram ca lipsa de transparenta in legatura cu cele 30 de hectare de la armata ce au fost retrase fara explicatie de pe ordinea de zi a sedintei consiliului local sa fie o strategie de a atrage mari investitori”, a concluzionat consilierul. Nici Adrian Popescu, alesul PD-L in consiliul local, nu este increzator fata de situatia economica a Bacaului. „La Iasi este un parc industrial plin, din care mare parte e luata de Siemens. Acum stiu ca se ridica unul nou. Noi avem o mare problema la Bacau. Multe fabrici au fost inchise sau au facut restructurari, si nu au aparut societati care sa creeze plus-valoare si sa absoarba forta de munca. Administratia locala ar trebui sa se preocupe de atragerea acestor investitori. Am tot auzit ca au venit diversi potentiali investitori, dar nu s-a finalizat nimic. Daca nu se va face ceva in perioada urmatoare, vom avea mari probleme.”Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img