Scoala Gimnaziala „Spiru Haret” Bacau a fost sâmbata, 14 noiembrie, gazda Simpozionului Judetean „Sf. Ioan Gura de Aur – model de dascal crestin”, organizat de Asociatia Profesorilor de Religie „Sf.Paraschiva”, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Arhiepiscopia Romanului si Bacaului. Participanti au fost preoti, profesori de religie din judetul nostru, profesori de istorie, dar si dascali de alte discipline, prof. Ionut Casaneanu, inspector scolar de religie (care a apreciat organizarea unei astfel de activitati de amploare „benefica atât pentru profesori, cât si pentru educarea elevilor”), dar si reprezentanti ai asociatiilor partenere: Asociatia Prorelis Iasi, ASCOR Bacau, alaturi de invitati.
Au conferentiat prof. univ. dr. Constantin Cucos (de la Facultatea Psihologie si Stiinte ale Educatiei, din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi), care in lucrarea sa, intitulata „Complementaritatea si continuitatea dintre scoala si biserica privind formarea religioasa”, a vorbit despre „tezaurul spiritual caracteristic crestinismului” si despre faptul ca „educatia a inceput si a continuat prin biserica”, lectorul univ. dr. Adrian Jicu (de la Asociatia Parintilor pentru Ora de Religie Bacau) si Romeo Mosoiu, consilier al ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.
Au urmat apoi, discutii, comunicari stiintifice si dezbateri, pe doua sectiuni – Sectiunea I: Actualitatea invataturii Sfântului Ioan Gura de Aur si Sectiunea II: Activitati extracurriculare desfasurate in parteneriat cu parohia si / sau manastirea, bune practici de innoire duhovniceasca. Au prezentat, printre alti invitati, prof. Livia Sibisteanu („Contextul istoric in care a trait si si-a savârsit lucrarea Sfântul Ioan Gura de Aur”), prof. Bogdan Botezatu („Unitatea bisericii in conceptia Sfântului Ioan”), prof. Irina Leonte („Educatia religioasa – parte formativa a personalitatii umane. Evolutia idealului educatiei”), prof. Clemansa Mauca („Controversa creativa”), prof. Iustina Boamba („Biserica – partenerul gradinitei si al familiei”), prof. Petrina Tuglea („Parteneriatul scoala – parohie, prioritate a activitatii profesorului de religie”), prof. Nicolae Chira („Rolul educatiei religioase in formarea personalitatii umane”). Simpozionul a fost prima actiune pe care a desfasurat-o Asociatia Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacau, de când aceasta a fost infiintata, la inceputul anului 2015.
„Atât scoala, cât si religia sunt foarte importante pentru formarea caracterului elevului, in general, dar si pentru formarea omului. Aici vorbim de lucrurile importante pe care fiecare si le cultiva; vorbim de iubire, de frumos, de adevar, de lucruri care nu numai ca se regasesc in Biblie, dar care fac parte si din viata noastra de zi cu zi. Asa cum avem nevoie ca zilnic sa hranim partea trupeasca, asa este nevoie ca zilnic sa hranim si partea sufleteasca, pentru a o integra in fiinta noastra.”
Romeo Mosoiu, consilierul ministrului Educatiei
„Pentru ca Sfântul Ioan Gura de Aur a fost un mare dascal si ierarh, am considerat ca trebuie si noi sa cinstim acest model, prin organizarea unui astfel de simpozion, mai ales ca anul 2015 a fost declarat Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gura de Aur si al marilor pastori de suflete din eparhii. Ne propunem, ca asociatie, sa desfasuram astfel de activitati pe tema pe care Sfântul Sinod o hotaraste pentru anul respectiv.”
Teodora Plaesu, presedinta Asociatiei Profesorilor de Religie „Sf.Paraschiva” Bacau si profesor de religie la Scoala Gimnaziala „Spiru Haret”