19 octombrie 2024
ActualitateBugetul local pe 2008 a iscat controverse / Bani multi pe proiecte...

Bugetul local pe 2008 a iscat controverse / Bani multi pe proiecte neclare la Consiliul Local

Votat in cele din urma in sedinta extraordinara de ieri a Consiliului Local, bugetul local pe 2008 nu avea cum sa nu aiba parte de discutii aprinse. Desi conform declaratiilor este cel mai mare buget de care a avut parte Bacaul, modul de repartizare al banilor nu i-a lasat reci pe unii dintre consilieri care i-au reprosat lui Stavarache lipsa de profesionalism, acesta fiind chiar acuzat de intentii ascunse si minciuna.

Dezbaterile asupra bugetului au fost inaugurate de o serie de amendamente pornite de la Roxana Mironescu, care a cerut ca suma de 100.000 lei sa fie trecuta de la capitolul sport la culte. Tot atunci a fost adusa in discutie si suma de 415.000 lei venita de la Guvern, destinata consolidarii imobilului de pe strada Marasesti nr. 11. Singura obiectie a venit din partea lui George Bogatu, care a cerut ca banii sa fie luati de la alte sectiuni bugetare si nu de la sport, segment care si asa a fost neglijat in ultima vreme.



Primele reprosuri

Seria obiectiilor legate de bugetul pe 2008 a fost inaugurata de Petru Munteanu, care a fost de parere ca „se cheltuie mult prea mult pe studii de fezabilitate si expertize.” In continuare, Munteanu a precizat ca adeseori banii sunt cheltuiti fara a se da socoteala, ca si in cazul imprumutului de 30 de milioane de euro, care „deja a fost cheltuit in mare parte. Dar, desi fiecare investitie trebuia aprobata separat, asa cum s-a si discutat initial, acest lucru nu s-a intamplat. Ati investit cum ati crezut de cuviinta.” Un alt capitol sensibil adus in discutie de de Petru Munteanu a fost legat de stadionul municipal, vizavi de care primarul sustinea nu de mult ca va ramane in picioare: „La cheltuielile pentru investitii ati cuprins constructia unui stadion nou. Nu ati fost corect, si cred ca aveti intentia ascunsa de a darama stadionul. La previziunile bugetare pe anii 2009-2011 ati cuprins cate 6 milioane de euro anual pentru un nou stadion. Dar in acelasi timp sunt alocati doar 1-1.5 milioane de euro anual pentru locuinte sociale si reabilitare termica, ceea ce este foarte putin in comparatie cu stadionul.” Pe final, consilierul a subliniat ca in linii mari proiectul este viabil, desi are unele lacune. In concluzie, a declarat ca „veti lasa orasul cu un buget secatuit. Sper doar ca primarul ce va veni dupa dumneavoastra nu se va plange si va face treaba.” Restul conservatorilor, prin vocea lui Gabriel Lupu, s-au desprins de opinia colegului lor si au sustinut proiectul de buget.

Minunea bugetului

Laurian Lucas s-a „minunat” de situatia rozalie in care se afla, din punct de vedere financiar, municipiul Bacau. „Salut opiniile care spun ca avem bani. Principala problema a bugetelor de dupa Revolutie sau ce o fi fost aceea a fost problema banilor. Aud in sfarsit ca avem bani, prin urmare bacauanii ar trebui s-o duca exceptional la acest sfarsit de mandat. Vor fi insa probleme pentru ca banii sunt cheltuiti foarte prost. Norocul bacauanilor, prin urmare si al meu, este ca persoana care a propus bugetul nu va apuca sa-l cheltuie pentru ca vin alegerile.” In privinta stadionului rasarit de niciunde in proiectul de buget, Lucas a sustinut ca „ati cuprins bani in buget pentru un stadion nou, dupa ce ati promis ca va fi ridicat de un investitor strategic. La propunerea dumneavoastra, domnule primar, s-a votat un PUZ pentru ridicarea de blocuri pe terenurile pe care ziceti ca le veti redobandi. Problema este alta: mintiti, iar primarul nu trebuie sa minta. Eu nu va sustin acest buget, pentru ca sunt sume mari si nu am incredere in modul in care vreti sa le cheltuiti. Problema locuintelor pentru tineret si a celor sociale este una stringenta, si nu vad ca ar fi o prioritate pentru dumneavoastra.”

Primarul a devenit filozof

Primarul a declarat sus si tare ca bugetul a fost gandit astfel incat sa se tina cont exclusiv de interesele municipiului. Mai mult, s-a metamorfozat si in „filozof”, sustinand ca „taxele si impozitele sunt acum mai mici cu 20% ca in 2004, si aceasta a fost filozofia mea.” Asa o fi, numai ca taxele s-au micsorat inainte ca el sa ocupe fotoliul de primar. Oricum, bugetul lui Stavarache a izbutit sa obtina sustinere din toate partile spectrului politic. Ramane de vazut si ce va iesi din sumele imense care acum se afla la dispozitia alesilor, ce pana acum s-au dovedit experti in a cheltui bani pe nimic.Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img