19 octombrie 2024
ActualitateBataie de joc pe ochii bacauanilor

Bataie de joc pe ochii bacauanilor

Primaria isi bate joc de transparenta in administratie

Conform legislatiei privind transparenta decizionala in administratia publica, autoritatile sunt obligate sa faca publice proiectele de hotarare prin afisare intr-un loc vizibil si prin tiparirea acestora in publicatiile locale. Nici Bacaul nu are cum sa faca exceptie de la aceste prevederi, pentru ca nici macar Stavarache nu este mai presus de lege. Cu toate acestea, proiectele de hotarare ce au fost dezbatute ieri au fost publicate intr-un cotidian local, apropiat de primar, parca in bataie de joc la adresa celor interesati. Caracterele, mici ca si cele ale majoritatii politicienilor, sunt aproape imposibil de citit.



Inainte de sedinta ordinara de Consiliu Local de ieri, i-am intrebat pe o parte dintre consilieri daca pot sa ne citeasca ordinea de zi asa cum a fost tiparita in paginile unui cotidian local. Niciunul dintre ei nu a izbutit sa treaca de furcile caudine ale unor fonturi minuscule. Aurel Damian, unul dintre cei luati la intrebari, ne-a spus ca „la varsta mea e mai greu. Dar cred ca mama mea pensionara ar putea citi mai usor. Ar trebui o camera din asta ca sa o folosim sa marim imaginea. Dar oamenii care au 80 de ani pot citi usor.” Nici Costica Marcu nu a avut o parere mai buna despre modul in care au aparut proiectele de hotarare: „Nu cred ca tehnica vizuala este intr-atat de avansata incat sa ne ajute. Probabil ca s-a facut economie de spatiu.” Roxana Mironescu s-a dat si ea batuta in fata literelor minuscule: „Eu nu vad prea bine. La lumina asta este prea mic si nu pot sa citesc. Sunt multe proiecte si probabil nu incapeau in spatiu, dar este cam mic asa.” Gabriel Lupu s-a uitat si el atent pe foile cu proiectele de hotarare, dar in cele din urma a fost de parere ca mai degraba „cei care sunt cu adevarat interesati pot sa consulte internetul”. Viceprimarul Constantin Scripat a apelat la ochelari, dar nici acestia nu i-au fost de folos: „Prea mici… dar nici nu e lumina asa cum trebuie pe holurile astea.” Petru Munteanu a folosit si el ochelarii: „Daca nici cu aceste bunatati (ochelarii – n. red.) nu pot sa citesc, recunosc ca am nevoie si de lumina zilei. Este microscopic, si multumim acestei publicatii pentru colaborarea cu cetatenii si pentru asa zisa informare. S-a facut economie probabil, pentru ca preturile oferite de domnul primar sunt mici.”

Marimea conteaza pentru cititori

Conform articolului 40 alin. 6 din Legea 215/2001, cunoscuta si drept Legea administratiei publice locale, „ordinea de zi a sedintei consiliului local se aduce la cunostinta locuitorilor comunei sau ai orasului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.” Asa s-a intamplat si pentru sedinta de ieri. Numai ca probabil autoritatile si publicatia care a dat tiparului ordinea de zi au fost de parere ca Bacaul este cunoscut si drept orasul lui Ochi de Soim. Fonturile minuscule au pus la grea incercare inclusiv ochii alesilor. Din economie de bani si spatiu, bacauanii s-au mai ales cu un bobarnac plin de stima. De altfel, am incercat sa le aratam bacauanilor cam care au fost punctele de pe ordinea de zi, asa cum aratau ele in publicatia respectiva. Nu au reusit sa descifreze. aNu se poate asa ceva. Dupa ce ca nu fac mai nimic in folosul nostru, isi mai si bat joc. Poate ma intereseaza si pe mine ce fac alesii…cum citesc eu aici, am 61 de ani. Imi cumpara Primaria ochelari?”, s-a intrebat Constantin Ionescu. Nici Paula Vatafu nu a reusit sa descifreze caracterele lui Stavarache. aAstia fac misto de noi? E inadmisibl. Nu ca m-ar interesa prea tare, caci oricum fac ce vor ei, dar poate ca sunt unii care ar dori sa citeasca hotararile astea”, ne-a declarat Vatafu. In opinia lui Cristian Vasilache, de vina pentru aceasta situatie este primarul Stavarache. aEu cred ca primarul a vrut sa faca vreo invarteala, de aia a comandat literele asa mici. Ca sa nu vedem noi ce vrea sa faca”, a opinat Vasilache. Cert este ca primarul Stavarache a reusit sa informeze cetatenii in acelasi mod in care a inteles sa realizeze proiecte viabile pentru dezvoltarea Bacaului. Mai exact informatii invizibile, proiecte marunte, neterminate sau slab realizate.Scris de Ionut Avram



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img