19 octombrie 2024
ActualitateCortez isi bate joc de legile anticoruptie

Cortez isi bate joc de legile anticoruptie

Fals in documente publice

Functionarii din subordinea primarului Romeo Stavarache isi fac de cap fara a fi deranjati de nimeni. Un exemplu
concludent este arhitectul sef Silvian Cortez, care reuseste performanta sa incalce doua legi fundamentale pentru lupta anticoruptie: Legea 215 din 2006, privind statutul functionarului public si Legea 161 din 2003, cea referitoare la incompatibilitatile si conflictele de interese ale functionarilor.



Incepand din anul 2005, arhitectul sef al municipiului, Silvian Cortez a intrat in stare de incompatibilitate cu functia pe care o ocupa. Mai exact, conform datelor oficiale ale Registrului Comertului, in data de 5 august 2005 a luat fiinta firma Hercor SRL, asociati si administratori cu drepturi depline fiind Slivian Cortez si Radu Hermeziu. Conform declaratiilor lui Cortez, firma a fost infiintata pentru a atrage fonduri SAPARD in vederea construirii unei pensiuni turistice. Este laudabila intiativa lui Cortez de a investi in turismul romanesc, insa dumnealui are o reala problema cu legalitatea. Problema care a fost neobservata pana acum de nimeni din primaria bacauana, sau trecuta cu vederea foarte usor, asa cum se obisnuieste in administratia publica bacauana.

Functionar afacerist

In Legea 161 din 2003, cea care face parte dintr-un pachet legislativ denumit alegile anticoruptie”, ceea ce face Cortez este in afara legalitatii. Si asta pentru ca, la Sectiunea 5, referitoare la incompatibilitatile functionarilor publici, capitolul 94, alineatul 2, se precizeaza foarte clar si pe intelesul tutuoror, inclusiv al arhitectului sef ca afunctionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata”. Mai pe intelesul nostru, un functionar public nu are voie sa fie administrator la orice fel de firma. Deci nici Cortez, a carei functie in cadrul primariei intra in categoria functionarului public, conform Legii 215 din 2006. Desi legea este una dintre cele mai clare, arhitectul sef Cortez are o interpretare absolut originala asupra ei. Referitor la faptul ca incalca prevederile legale, Silvian Cortez ne-a declarat ca firma nu produce inca bani. aFirma a fost infiintata in contextul in care s-a pus problema unei finantari SAPARD, pentru construirea unei pensiuni turistice. Este vorba de o activitate neproductiva. Bineinteles ca in momentul in care constructia se va finaliza si va incepe sa produca, atunci ma voi retrage din firma. Asta se va intampla in mai 2008″, ne-a spus Cortez. Cu alte cuvinte, arhitectul sef avalseaza” cu gratie printre articolele legii.

Fals in documente publice

Aventura incalcarii legii nu se opreste insa aici pentru Cortez. Arhitectul sef mai reuseste o performanta care ar trebui sa intre in atentia procurorilor anticoruptie. Desi a infiintat firma in anul 2005, Cortez a aomis” sa o treaca si in declaratia de avere si cea de interese. Ceea ce se numeste fals in documente publice, iar falsul este prevazut in Codul Penal. Si se pedepseste cu inchisoare. In declaratia de avere si cea de interese, care de altfel nu au mai fost actualizate din 29 aprilie 2005. Ceea ce este o noua incalcare a Legii privind incompatibilitatile. Astfel, la capitolul 6 din legea mai sus aminitita se precizeaza ca afunctiile care se includ in declaratia de interese sunt: calitatea de asociat sau actionar la societati comerciale, companii, institutii de credit, grupuri de interes economic, precum si membru in asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale”. Ori, Cortez nu a completat decat faptul ca este membru fondator al asociatiei arhitectilor si membru al ordinului arhitectilor. Nicio fraza insa despre Hercor. Mai mult, legea ii obliga pe cei care intra sub incidenta ei sa-si reactualizeze declaratiile ori de cate ori apar modificari. Iar functia de administrator al unei firme este o modificare semnficativa. Curios este faptul ca niciunul dintre asuperiorii” pe linie ierarhica din Primarie nu a sesizat problema grava de legalitate pe care o are arhitectul sef. Sau poate ca nu au dorit sa o sesizeze.Scris de Ionut Avram



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img