18 octombrie 2024
ActualitateGhiveci in Administratia Locala / Primaria face plati fara acoperire

Ghiveci in Administratia Locala / Primaria face plati fara acoperire

Instanta de judecata a Curtii de Apel Bacau a acuzat autoritatile administratiei locale de rea credinta. Dupa ce primarul s-a erijat in reprezentant al Consiliului Local fara a avea vreo imputernicire in acest sens, jurista Viorica Iliescu, la ordinul primarului, s-a prezentat cu o serie de noi obiective pentru expertiza, motiv pentru care completul de judecata a fost nevoit sa amane din nou procesul.

Termenul de ieri al procesului in care sunt implicati Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim s-a soldat cu o noua amanare generata de reaua vointa a primariei bacauane. Dupa ce s-a intervenit nelegal cu fituici prin care se cerea instantei efectuarea unei expertize, acum reprezentantul autoritatilor locale s-a prezentat cu o listuta prin care se revenea asupra obiectivelor propuse pentru expertizare. Instanta, de nevoie, a fost silita sa mai acorde un termen pentru a putea analiza noile propuneri printre care deja descoperise o serie de precizari care nu fac obiectul procesului pe rol. Completul de judecata a acuzat primaria de inconsecventa si de tergiversare, pentru ca nu au avut bunul simt sa prezinte acele noi obiective acum cateva zile, astfel incat sa poata fi luate deja in discutie. „Am aprobat expertiza, si nu se va reveni asupra acestei decizii. Nu suntem acum in stadiul in care sa ne pronuntam asupra vinovatiei. Oricum, concesionarile la care se face referire in aceste obiective propuse de primarie nu fac obiectul procesului aflat pe rol. Dar expertiza trebuie efectuata, altfel Inalta Curte de Casatie si Justitie va casa sentinta pentru motivul ca nu au fost administrate toate probele in cauza si procesul va fi reluat de la inceput. Suntem obligati de practica Inaltei Curti sa dispunem efectuarea acestei expertize”, a precizat presedintele completului de judecata.



Avocatii au cerut clarificari

Desi a fost aprobata expertiza (proba ceruta de Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim inca de la inceputul urmaririi, dar refuzata de DNA si de instanta de fond), totusi instanta nu a fost extrem de clara in ceea ce priveste calitatea procesuala a celor ce s-au prezentat din partea autoritatilor locale. Astfel, avocatul Nicuta Catu a cerut sa se faca o rectificare a incheierii de sedinta de la termenul precedent, in care sa se specifice clar faptul ca expertiza a fost ceruta nu de Consiliul Local, ci de Municipiul Bacau prin primarul Stavarache. Mai ales ca la filele 92 si 106 din dosar scrie clar ca solicitarea a fost facuta de primar pentru municipiu, si nu de Consiliul Local prin primar, caz in care ar fi trebuit sa existe o delegatie expres emisa in acest sens.

Juristii autoritatilor habar nu au pe cine reprezinta

Consilierul juridic Viorica Iliescu s-a prezentat la bara cu o delegatie din partea Primariei Bacau. Probabil pentru ca a ramas cu cunostintele de drept administrativ la nivelul facultatii si nu si le-a mai actualizat, ea nu a aflat ca primaria nu mai are personalitate juridica de mai bine de 5 ani, asadar nu are cum sa reprezinte aceasta institutie. Timid, a facut apoi precizarea ca vine in numele Consiliului Local, treaba din nou cusuta cu ata alba, deoarece in astfel de cazuri intervine competenta secretarului, care este Ovidiu Popovici, si nu Viorica Iliescu.

Plata fara acoperire

Colac peste pupaza, consilierul juridic al primariei a depus o chitanta prin care facea dovada platii onorariului pentru expertul ce va fi desemnat in acest caz. La intrebarea completului „cine a efectuat plata?”, Viorica Iliescu a raspuns scurt: „Eu”. Dupa ce a mai procesat putintel sensul intrebarii, a raspuns ca plata a fost facuta de catre primarie. Prin urmare, desi instanta a considerat ca parte in proces poate fi considerat consiliul local, plata onorariului a fost facuta de catre primarie. Este o plata efectuata din bani publici, pentru care nu exista nicio acoperire din punct de vedere legal, deoarece, daca ar fi fost vorba de o plata din partea Consiliului Local, ar fi fost necesara o hotarare in acest sens, care nu exista nicaieri. La fel cum nu exista nici vreun mandat de reprezentare din partea Consiliului Local pentru Stavarache Romeo.

Sicane electorale

Manevrele sicanatorii ale lui Stavarache nu denota altceva decat teama ca exista posibilitatea reala de a nu mai prinde un nou mandat. Si, deoarece alt mijloc de a-si face campanie nu are (decat proiecte fantasmagorice), se cramponeaza de un proces in care stie foarte bine ca nu are niciun amestec. Situatia va fi insa transata de votul bacauanilor, pe care putin ii intereseaza calitatea procesuala a lui Stavarache, dar care sunt extrem de interesati de absenta performantelor administrative. Nu de alta, dar zapada este, gropi sunt, magarii se fac in continuare la CET. Si sub toate astea se va trage linie la vara.Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img