În conditii grafice deosebite, Editura Vicovia a lansat alte doua albume despre creatia unor importanti pictori naivi bacauani, i-am numit pe Catinca Popescu si pe Ioan Maric. Sub titlul de Miracolul culorii, albumul de arta al Catincai Popescu este o calda invitatie în micul ei univers cu fermecatoare scene apartinând culturii traditionale. Artista are o remarcabila intuitie plastica, un simt special al culorii, un mod personal de a-si trata temele si o viziune senina, plina de candoare. Calitati asupra carora se opreste si criticul de arta Valentin Ciuca, insistând pe harul artistei de recupera, gratie memoriei afective, un adevarat tezaur al unei lumi arhaice, ale carei valori ar trebui pastrate cu infinita grija în “lada de zestre a fiecarui român”. Despre artista, dupa o empatica prefata semnata de Alina Munteanu, sunt mai multe referinte critice în paginile albumului, marturii, semnate de Alexandra Titu, Vasile Savonea, Roland Anceanu, Ilie Boca si altii, oferind o imagine edificatoare asupra personalitatii pictoritei si asupra specificului si originalitatii operei sale. Textele au versiuni si în franceza si engleza, astfel ca albumul are o adresabilitate mai larga, ducând mai departe faima unei pictorite care si-a daruit cea mai lunga si frumoasa perioada din viata, artei.
Cel de-al doilea album se numeste La aniversare, fiind dedicat lui Ioan Maric la împlinirea vârstei de 70 de ani. Prezentat elogios în deschidere de maestrul Ilie Boca, care zaboveste asupra spontaneitatii, vervei imagistice si darului sau de povestitor, pictorul are si alte referinte interesante despre creatia sa în paginile albumului. Reproduc din spusele operatorului Copel Moscu, profesor universitar de imagine: “Din punctul meu de vedere, fundamentul poveștilor sale este dat de personajele intens colorate, care par a capata în fiecare lucrare și calitati filmice, dezvaluindu-si caracterul comic cât si cel moralizator. Acesta este Ioan Maric, pentru mine: un artist original, curat si generos, care nu uita sa traiască necontenit miracolul universului pe care îl creeaza”.
Reprezentativi pentru zona Bacaului, dar cunoscuti acum in intreaga lume, având multe lucrari în colectii particulare, în muzee si galerii din tara si din strainatate, cei doi artisti, cu o îndelungata si laborioasa activitate reflectata intr-un numar impresionant de expozitii, cu un umor sanatos, tonic, de sorginte populara, care ne revigoreaza, au si har de pedagogi, initiind pe tineri învatacei în tainele artei naive. O arta care, asa cum foarte expresiv s-a spus, spala sufletele.
Carmen Mihalache
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.