18 octombrie 2024
ActualitateConsilierii parlamentarilor taie frunza la caini pe bani publici Ilustrii necunoscuti

Consilierii parlamentarilor taie frunza la caini pe bani publici \ Ilustrii necunoscuti

Consilierii parlamentarilor bacauani sunt niste ilustri necunoscuti pentru majoritatea alegatorilor. Cel putin teoretic, ei sunt cei care ar trebui sa tina legatura dintre parlamentari si electorat, sa tina audiente, sa le organizeze activitatea in teritoriu sau campaniile de presa. In realitate activitatea in cadrul cabinetelor parlamentare a majoritatii consilierilor se rezuma la convocarea ziaristilor la conferintele de presa si cel mult la invartitul unor hartii prin sediul partidului.

Fiecare parlamentar primeste o indemnizatie lunar intre 20 si 40 de milioane de lei in functie de rang, in medie salariul unui senator sau deputat fiind de 34 de milioane de lei. Alesii beneficiaza de cate un autoturism cu cota lunara de benzina aferenta intre 250-1.000 litri, de transport gratuit cu avionul si trenul. Senatorii si deputatii care nu vor sa stea la Hotel Bucuresti primesc lunar 70 la suta din tariful unei camere practicat de acest hotel. O camera dubla costa 1.975.000 lei pe noapte, iar una single 1.785.000 lei. Ei nu sunt obligati sa deconteze banii primiti, ci doar sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind destinatia sumei. Parlamentarilor li se ramburseaza contravaloarea taxelor de posta sau de telecomunicatii interne. Ei mai beneficiaza de o diurna de sedinta ce reprezinta 2 la suta din indemnizatia lunara, adica 2 milioane de lei pe luna. Cei care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti primesc o diurna de deplasare, pe zi, de 2 la suta din indemnizatia fiecaruia, adica inca doua milioane de lei lunar.



Pe langa acesti bani, fiecare parlamentar mai primeste o suma forfetara, destinata functionarii birourilor din teritoriu, care variaza intre 30 si 50 de milioane de lei pe luna. Banii se duc in principal pe salariilor secretarelor, consilierilor si soferilor. Cine sunt ei, ce pregatire au si mai ales ce fac ei sunt doar cateva intrebari la care am incercat sa aflam raspunsuri.

Liberalii au arici la buzunare

Senatorul liberal Ioan Aron Popa o are sefa de cabinet pe Lidia Buna, care ii asigura si un control strans al organizatiei de femei din Onesti. &#8222Lucreaza pe acest post deoarece are experienta si pregatirea necesara. Este specialista in comunicare. De asemenea este presedinta organizatiei de femei din Onesti&#8221, ne-a declarat senatorul. O plateste cu 9-10 milioane de lei. Daca despre mana sa dreapta din Onesti stie totul, cand vine vorba de consilierul numarul doi si secretarul cabinetului senatorial liberalul are lapsusuri. &#8222Daniel … Nu imi amintesc acum cum il cheama. Am un lapsus. Este membru al tineretului liberal, si a fost cu mine in timpul campaniei electorale&#8221. Stie insa cati bani ii da: 7-8 milioane de lei. Ioan Aron Popa are si un sofer, cu salariu de 6-7 milioane de lei. &#8222Salariile sunt stabilite de senat. Eu doar am semnat hartiile. Ei si-au depus singuri documentatia si au incheiat contractele. Senatorii nu pun mana pe banii care vin la angajati. Cat despre grade de rudenie, nici nu se pune problema,&#8221 ne-a explicat Ioan Aron Popa. Colegul sau de partid, deputatul Valeriu Gheorghe e mai zgarcit (si cu salariile consilierilor dar si cu datele despre ei). &#8222Am trei persoane care lucreaza pentru mine, iar acum o angajez pe a patra. Date despre ei puteti lua de pe internet. Nu am nici un grad de rudenie cu ei. Sunt parlamentar de 10 ani, si unii dintre ei lucreaza de mai mult timp cu mine. Salariile sunt intre 4 si 6 milioane pe luna, in mana”, a declarat Gheorghe. Mai tanarul sau coleg, deputatul liberal Ionel Palar pare foarte preocupat de &#8222problemele juridice pe care i le ridica functia. El are in spate o adevarata echipa: Diana Oprea – consiliera, Sorin Nastase – consilier pe probleme juridice, Ambrozie Elena – secretara si Petru Enasoaie – colaborator pe probleme juridice. Palar n-a vrut sa ne dezvaluie insa cati bani cheltuie Camera Deputatilor cu aceasta echipa. &#8222Sumele sunt confidentiale. De fapt nu sunt confidentiale, dar nu as vrea sa le fac publice, ca sa nu creez o situatie neplacuta intre ei. Salariile lor le platesc din suma forfetara ca orice alt deputat.&#8221

Sefii de cabinet se lasa mostenire

Deputatul democrat Liviu Miroseanu este cunoscut drept mana dreapta si succesorul sefului sau de partid Vasile Nistor. Cand a intrat in Parlament, Miroseanu nu i-a succedat doar in functie lui Nistor ci i-a mostenit si sefa de cabinet, Nadia Stan. Pe Ioan Azamfirei l-a angajat &#8222consilier pentru teritoriu”. Deputatul democrat mai are alti doi consilieri. La Moinesti este pus in tema de Ioana Ivascu. Miroseanu are un consilier si pentru Buhusi dar, probabil din cauza deselor dialoguri a uitat cum cheama. &#8222Cred ca … Zamfir…nu imi amintesc bine. Eu consider ca ar trebui pastrata confidentialitatea. Salariile le stabileste Camera Deputatilor si exista doua trepte de salarizare. Cei cu carte de munca, si cei care colaboreaza cu cabinetul parlamentar,&#8221 a mai explicat deputatul. La cabinetul colegului sau de partid senatorul Cristian Cucuian lucreaza mai putini consilieri, doar trei, insa bine platiti. Teo Farmatu este sef de cabinet si ia peste 10 milioane de lei in mana. Ion Elefteriu si Cristi Gavrila sunt consilieri simpli si sunt platiti cu &#8222in jur de 6 milioane de lei in mana”. &#8222Teo e in permanenta la cabinetul meu senatorial din Bacau, ea organizeaza audientele, etc. Ceilalti doi consilieri sunt de teren. Ei mentin legatura intre cabinet si teritoriu,&#8221 ne-a explicat cum merge treaba Cucuian.

Pesedistii au cabinete de austeritate

La PSD se merge in echipa restransa. Probabil fiind partid in opozitie finantele sunt pe sponci. Deputatul Gabriel Vlase il are in teritoriu pe fostul sau sef de cabinet de pe vremea cand era subprefect al judetului. &#8222Am un sef de cabinet, pe Constantin Chiriac. E un om foarte bine pregatit. Se ocupa de tot ce trebuie, de programari, audiente, pregateste interpelarile, culege informatiile de care am nevoie etc. Salariul e unul obisnuit, nu as vrea sa apara in ziar. Nu e ruda cu mine, dar a fost seful corpului de control la Prefectura, cand am lucrat acolo, l-au dat afara, nu stiu din ce motive, si l-am luat cu mine. Are doua licente, doua mastere, e foarte bun&#8221. Deputatul Minodora Cliveti are echipa ceva mai mare, trei consilieri, plus un sofer. dar si aici functioneaza secretomania. &#8222As prefera sa nu le dau numele, nu sunt persoane publice. Doua fete si un baiat, atat pot sa va spun. Iar in ceea ce priveste salariul, se schimba de la luna la luna, in functie de cate ore muncesc&#8221, ne-a declarat Cliveti. Senatorul Catalin Mardare are toata baza in fostul consilier judetean Nicolae Ciocan. Seful de cabinet senatorial este platit cu 10 milioane de lei brut. Catalin Mardare mai are un consilier, Anton Eduard, pe care-l plateste cu un salariu brut de doar 6 milioane de lei. &#8222Cei doi discuta cu cetatenii, se ocupa de organizare, de plata chiriei, strang date din circumscriptie, etc. Nici nu se discuta de grade de rudenie&#8221, ne-a declarat Catalin Mardare. Chiar daca nu este din Bacau, deputatul Nicolae Banicioiu ar trebui sa fie bine informat despre cum merg treburile prin judet. Toti cei trei consilieri ai sai au buletine de Bacau: Fanica Hanganu, Gheorghe Gheorghiof si seful sau de cabinet Cosmin Necula. &#8222Nu se pune problema gradului de rudenie. Hanganu si Gheorghiof au venit de la Comanesti. M-au ajutat in campania electorala. Iar Cosmin e presedinte la tineret si s-a afirmat prin actiunile care le-a intreprins. Nu stiu cat ia fiecare in parte, dar in total se ajunge la 30 de milioane de lei, minus impozite&#8221, a calculat rapid Banicioiu.

La PRM sunt de ajuns doi

Deputatul PRM Mircea Ifrim are doi consilieri. &#8222Unul pe probleme juridice, se ocupa cu sinteze, studii politice, deplasari in teritoriu, propuneri de amendamente la proiecte de legi si unul pe probleme medicale, analize exclusiv pe problemele comisiei de sanatate. Cei doi nu sunt rude cu mine. Venitul este in functie de numarul de ore prestate, iar in ultimul an, au inregistrat un venit lunar net de 830 RON&#8221, a explicat Ifrim.

Concluzii pe banii nostri

Cat de stransa este legatura dintre parlamentarii bacauani si cei care ar trebui sa fie ochii si urechile lor in teritoriu o dovedeste si faptul ca unii dintre ei nici nu isi mai aduc aminte cum ii cheama pe acestia. La fel de evident este ca acesti consilieri parlamentari au descoperit si beneficiaza din plin de aceasta veritabila sinecura din banii nostri pentru care se multumesc sa taie frunza la caini cat e ziua de lunga.Concluzia de final e una singura :la asa parlamentari, halal consilieri!

Scris de Gabriel Mihai Catalin Bejan



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img