In mod obisnuit, partidele organizeaza alegeri odata la patru ani. Doar la PNL Bacau, alegerile se tin la patru luni. Pe 1 iulie, au candidat la presedintie Ioan Chiriac si Romeo Stavarache. A castigat primul, dar a ramas sef celalalt, care a contestat alegerile. Dupa multe declaratii belicoase, alegerile s-au repetat, dar PNL Bacau a avut un singur luptator: Romeo Stavarache. El este noul presedinte al PNL Bacau. Chiar daca statutul formatiunii nu prevede, vicepresedintele Ioan Chiriac va fi considerat prim-vicepresedinte.
Ieri, mult inainte de ora 11:00, in fata Filarmonicii „Ateneu”, peste doua sute de liberali asteptau in frig, veseli si rabdatori, sa se descuie usa si sa intre in sala de concerte. Unii au tropait maruntel, altii si-au frecat mainile, dar nimeni nu a carcotit. In diversele grupulete, nici un pic de teama, nici un pic de fervoare nu incalzea discutiile. Asta pentru ca alegerea s-a facut inainte de alegeri. Singurul candidat pentru functia de presedinte al liberalilor bacauani a fost Romeo Stavarache, primarul Bacaului. Ioan Chiriac, rivalul sau la prima „editie” a alegerilor, n-a mai candidat. S-a spus, in timpul conferintei, ca Gheorghe Stefan, zis Pinalti, a fost „negociatorul sef” al penelistilor bacauani. In fapt, impacarea formala pe care au afisat-o liderii celor doua tabere, „traditionalista” si „reformista”, a fost realizata din dispozitia lui Calin Popescu Tariceanu, care, desi invitat, n-a fost prezent la a doua Conferinta Judeteana a PNL Bacau, cum n-a fost nici la prima. In locul lui a venit Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii si vicepresedinte la nivel national al formatiunii politice, care a prezentat fara perdea pofta conducerii PNL.
Vorbe despre PSD
Primul discurs a fost al lui Romeo Stavarache, presedinte interimar al PNL Bacau, care a vorbit despre unitate si despre binele partidului, indemnandu-i pe prieteni si pe rivali sa uite certurile care i-au animat pana marti seara. „Degeaba ai o conducere nationala, daca nu ai conducere judeteana, a spus el. Trebuie sa ne pregatim cu ardoare pentru 2008″. Tot mai infocat, Romeo Stavarache a pomenit despre reusita la alegerile partiale si despre cresterea PNL in preferintele electoratului de la 17 la suta la 50 la suta. Gheorghe Flutur a venit cu un mesaj clar: inamicii liberalilor nu sunt liberalii, nici PD-istii, ci PSD. „Camarila PSD incearca sa discrediteze orice incercare de reforma. Vedeti ca li s-a facut dor de putere? Le-au scazut burtile si vor iar la putere”. Sa lucreze si sa fie uniti, le-a cerut Flutur liderilor locali ai PNL si PD, desi ultimii nu erau in sala. „E vremea ca si noi, si democratii sa bagam cutitele in teaca, altfel vom deveni un ospat pentru PSD”, a insistat Flutur. Ca un hipnotizator, el a rostit numele PSD de opt ori in trei fraze si a apasat pe acest cuvant, ca sa le intre bine in cap liberalilor cine e „dusmanul”. „Vrea, nu vrea, Adrian Nastase, care stiu ca e vanator, va trebui sa se obisnuiasca cu conditia de prada. Il vrem pe Adrian Nastase, vrem aceasta prada”, a spus Gheorghe Flutur, hotarat si carismatic, ca o veritabila capetenie.
Pasi inapoi
Intr-o incercare de a salva demnitatea vechilor liberali, Ioan Chiriac le-a adus aminte celor prezenti ca PNL Bacau a avut alegeri si in iulie 2005. „Competitorii nostri de atunci nu au stiut sa piarda si Comisia de Onoare si Arbitraj a gasit un viciu de procedura. Si azi exista un viciu de procedura prin faptul ca noi am facut apel si nu ni s-a raspuns. Sa trecem peste asta. Eu sunt dator fata de multi dintre voi sa spun de ce nu mai candidez”. Chiar daca fanii lui stiau deja, el le-a explicat ca a facut un pas inapoi ca PNL Bacau sa faca doi pasi inainte. In acest spirit, de generozitate si concordie, functiile de conducere au fost impartite „juma-juma” de reformisti si traditionalisti, cu exceptia celei de presedinte, pentru care a candidat castigatorul Romeo Stavarache. Pentru cele patru locuri de vicepresedinte au fost propusi Ioan Chiriac, Valeriu Gheorghe, Viorel Miron, Ioan Aron Popa, iar in Biroul Permanent Teritorial, Ionel Palar, Gabriel Berca, Petru Placinta si Mihai Slic, plus supleantii Ioan Silviu Lefter si Adrian Iordache. Si functiile din comitetul executiv si COA au fost distribuite echitabil. Dar asta numai pe hartie. Ca votul a stricat calculele celor doua tabere, care-si negociasera fiecare pozitie. Sigur, presedinte a iesit unicul candidat, Romeo Stavarache, cu doar 29 de voturi impotriva. Dar numaratoarea a produs surprize in organismul colectiv de conducere, unde proportiile negociate anterior nu s-au respectat, favorizata fiind tabara lui Stavarache. Cum ministrul Flutur plecase la alte treburi, liberalii au fost nevoiti sa se impace singuri, mai ales dupa ce fostul presedinte, deputatul Valeriu Gheorghe, a amenintat cu demisia, daca nu i se da satisfactie. I s-a dat, in sensul ca taberele au ajuns sa fie „corect” reprezentate in conducerea PNL, conform trocului de dinainte. La inchiderea editiei, nici una dintre tabere nu anuntase daca intentioneaza sa conteste alegerile. Dar niciodata nu e prea tarziu.Scris de Silvia PATRASCANU Florin POPESCU