In vreme ce presa occidentala cânta prohodul economiei sale, China a ramas fara spatii de depozitare a petrolului si a inceput o campanie masiva de construire a altora noi.
Sa luam lucrurile pe rând. De un an si ceva pretul petrolului a atins cote absurd de mici. Cauzele pot fi doar ghicite: ori s-a incercat destabilizarea Rusiei, dependenta de exportul de materii prime, ori s-a incercat sa se puna capat investitiilor in energiile alternative. Cert este ca din acest scenariu au iesit prost americanii, a caror industrie a petrolului de sist este pusa pe butuci de preturile mici, dar si Arabia Saudita, care a ramas fara lichiditati si se imprumuta acum pe pietele internationale, lucru pe care nu l-a mai facut de un sfert de secol.
In schimb, China a profitat de pretul scazut al petrolului si a cumparat tot ce s-a putut. De altfel, aici este si explicatia asa-zisei caderi a economiei: presa din vest anuntase o scadere de 17% a importurilor Chinei in luna septembrie 2015, fata de luna septembrie a anului anterior, dupa ce in august se inregistrase o scadere de 14% fata de august 2014.
Desi pare o catastrofa, in realitate aceste valori reprezinta preturi, nu cantitati iar explicatia este ca in august 2015 pretul barilului de petrol era de 38 dolari, fata de 97 in august 2014 (in septembrie diferenta a fost 44 / 95).
De ce cumpara China atâta petrol? Si aici exista mai multe raspunsuri. In mod logic, pentru o tara care este al doilea consumator de petrol din lume si se pregateste sa treaca pe locul intâi, este logic sa-si faca rezerve in momentul in care pretul este atât de scazut.
Dar ar mai putea fi si altceva si anume ca Beijingul vrea sa scape de rezervele imense in dolari pe care le-a adunat de-a lungul timpului. In perspectiva in care China va trece la tranzactionarea petrolului in yuani, miscarea pare plauzibila. Totusi, nu trebuie sa ne asteptam ca SUA sa cedeze prea usor pozitia de lider mondial.
Desi, pare ca Washingtonul, preocupat mai mult de disputa cu Rusia, a scapat din vedere evolutia Chinei. Ca putere militara, China inca nu se ridica la nivelul SUA. Dar, ce nu reuseste la nivel militar, Beijingul compenseaza la nivel economic.