„Pentru prima data de la crearea Uniunii Monetare, un stat membru interzice in mod explicit accesul la guvernare a unui partid eurosceptic in numele interesului national”.
Astfel incepe Telegraph comentariul despre recentele evolutii politice din Portugalia, unde, desi a câstigat alegerile parlamentare, Blocul de Stânga al Comunistilor nu a fost nominalizat pentru a forma guvernul, presedintele Anibal Cavaco Silva preferând sa incredinteze aceasta sarcina conservatorilor.
Motivul este unul mai degraba economic decât politic: alianta de stânga se pronunta impotriva masurilor de austeritate impuse de Guvern la insistentele Troicii.
Alianta partidelor de stânga detine, totusi, 50,7% din locurile din Parlament si ameninta ca va depune un vot de neincredere in Guvern.
Cum alte alegeri nu mai pot fi organizate, conform Constitutiei, decât in a doua jumatate a anului viitor, Portugalia e pe cale sa intre intr-o perioada de paralizie politica. Desi tara nu se mai afla sub supravegherea financiara a Troicii si nu are nevoie imediata de fonduri, FMI spune ca economia este, in continuare, vulnerabila. Datoria publica a Portugaliei este de 127% din PIB, iar datoria totala reprezinta 370% din PIB, o situatie mai dramatica decât cea a Greciei.
Situatia este, fara indoiala, delicata. Pe de o parte, creditorii tarii sustin ca austeritatea este singura solutie pentru ca Portugalia sa iasa din criza si, pentru asta, trebuie urmata linia ultimilor ani.
Pe de alta parte, intr-o democratie, alegerile sunt câstigate de cei care au obtinut cele mai multe voturi si care reprezinta, deci, vointa poporului.
Iar poporul spune ca nu mai vrea austeritate. Bruxelles-ul are in fata o grava dilema, pentru ca iarasi este pusa sub semnul intrebarii democratia europeana.
Abia s-au stins discutiile despre modul in care Troica a ingenunchiat Grecia, fortând-o sa accepte politici contrare votului exprimat de popor, ca, iata, intr-o alta tara, alegerea electoratului este calcata in picioare in numele „interesului national”.
In ceea ce ne priveste, pentru noi nu e o noutate. Sa nu uitam ca in 2004 alegerile au fost câstigate de alianta PSD-PUR iar presedintele Basescu a reusit sa impuna un guvern PNL-PD. Asta ca sa nu mai vorbim de Referendumul de demitere al presedintelui.