– doua angajate ale Bibliotecii Judetene au fost atacate de maidanezi – una dintre ele este internata la spital pentru ca a sângerat abundent – cei care hranesc animalele, dar le lasa pe spatiul public sunt direct raspunzatori de orice incidente
Pe aleile din Parcul Cancicov, maidanezii fac legea. Alaltaieri, doua angajate ale Bibliotecii Judetene, care are sediul tocmai aici, au fost atacate de câinii comunitari. Una dintre ele a fost atacata la primele ore ale diminetii.
“Ma indreptam spre serviciu. Pe aleea principala a sarit la mine un câine. Am avut instinctul sa ma apar cu geanta care s-a facut ferfenita. M-au salvat cei la Spatii Verzi, altfel nu stiu ce se intâmpla”, povesteste Alina Stingaciu. Marcata de ce i s-a intâmplat, ieri, femeia nu a mai venit cu mâna goala la munca. “Am venit cu un baston dupa mine. Deja am schimbat traseul pe care vin. Nu inteleg pentru ce platesc taxe si impozite si traiesc cu frica”, a mai spus angajata bibliotecii.
Mai rau a patit-o o colega de-a ei, la incheierea programului. Gabriela Radu se indrepta spre casa când un câine comunitar a sarit la picioarele ei si a reusit sa ii provoace o rana cumplita. Un barbat a asistat la toata scena. “Am sunat la 112. Femeia sângera foarte puternic. Vazând ca nu ajunge ambulanta am sunat din nou si ni s-a spus ca nu au masina. Rana era foarte mare, puteai sa bagi un pumn”, a povestit Augustin Antal.
Femeia a ajuns la Urgente unde i s-a curatat rana si i s-a facut un vaccin. Ieri, aceasta a ajuns la Chirurgie Plastica unde a fost internata pentru ca rana era prea grava. “Am sângerat foarte tare si mi-a amortit degetul mare de la picior. Am avut dureri cumplite. Eu am si diabet si au decis sa ma interneze”, a povestit Gabriela Radu.
Maidanezii sunt tot mai multi
Haitele din Parcul Cancicov sunt bine cunoscute de cei de la ecarisaj. Zona este una cu probleme mai ales pentru ca aici vin câinii din cartierul CFR. “Imi pare foarte rau de acest incident. Noi am incercat sa ii prindem, dar vin constant, in special din cartierul CFR. Sunt persoane care ii hranesc si fac rau. Voi face o adresa si la Directia Sanitar-Veterinara sa actioneze in zona firmelor din cartierul CFR care adapostesc maidanezi”, a explicat Gabriel Gritcu, directorul Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Bacau. De la inceputul anului, angajatii de la ecarisaj au prins circa 1.400 de câini.
Alarmat de incidentele petrecute, directorul bibliotecii a formulat deja adrese oficiale la autoritati. “Este o mare problema pentru angajatii nostri. Am avut incidente similare si trebuie luate masuri”, a spus Anca Sion, directorul Bibliotecii Judetene Bacau.
Peste 450 de bacauani au fost muscati de câini
Potrivit datelor statistice detinute de Centrul Antirabic din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, in perioada ianuarie – septembrie 2015, peste 450 de bacauani au ajuns la unitatea medicala si avut nevoie de tratament dupa ce au fost muscati de câini.
„In primele 9 luni ale acestui an, s-au inregistrat 540 de pacienti care au fost muscati de animale, dintre care 454 au fost muscati de câini iar ceilalti de pisica, porc, cal, sobolan sau mistret. Acestia au primit tratament cu antirabic, insa 64 dintre ei au primit pe lânga vaccinul antirabic si imunoglobuline specifice, tratamentul fiind unul costisitor”, a declarat dr. Aurelia Taga, director medical la SJU Bacau.
Marea majoritatea a celor care au apelat la medici pentru ingrijirea plagilor muscate si pentru a li se administra vaccin au fost victime ale maidanezilor de pe strazi si doar o mica parte au fost muscati de câinii pe care ii au in casa ori in curte. De remarcat este faptul ca 200 de bacauani au fost muscati de câini in lunile iulie, august si septembrie, iar 254 in primele sase luni ale anului.
Promisiuni din partea autoritatilor
La inceputul anului, primarul Stavarache anunta ca pâna la finele lui 2015, municipalitatea va strânge circa 80 la suta dintre câinii care isi fac veacul printre picioarele bacauanilor. S-a anuntat chiar si organizarea unui referendum pe aceasta tema, ca locuitorii orasului sa dea solutia problemei. Hingherii urmau sa strânga si animalele care umbla prin curtile societatilor, iar primaria promitea sa doteze serviciul de ecarisaj cu inca o autospeciala. In 2014, adapostul de la Nicolae Balcescu a fost inchis temporar pentru ca inspectorii sanitar-veterinari au constatat ca este supraaglomerat, iar patrupedele stau in conditii mizere. Circa 3.800 de câini se afla in adapostul de 12 hectare.
Copiii, victime sigure
Din pacate, incidentele cauzate de comunitari se petrec aproape zilnic. Saptamâna trecuta, o fetita de doar 12 ani a tras sperietura vietii. Aceasta a fost atacata de doi câini, aflati in ingrijirea unui locatar de pe strada Proiectantului. Fetitia se intorcea de la magazin si dorind sa scurteze drumul a intrat printr-un gang dintre blocuri. Câinii au atacat-o, dar nimeni din jur nu a auzit tipetele ei ca sa ii sara in ajutor.
“Fetita este foarte speriata. Mi-a spus deja ca nu mai vrea sa iasa din casa. Eu iubesc animalele, dar imi iubesc mai mult copilul. Vreau sa fie in siguranta chiar si când este pe spatiul public”, ne-a povestit mama copilei, Carmen D. Fetita s-a ales cu pantalonii rupti, si doar faptul ca era imbracata mai gros a facut sa nu se aleaga cu muscaturi. Cei doi câini nu sunt ingraditi, plimbându-se liber prin fata geamului de la parterul blocului unde locuieste femeia care ii are in grija. Acestia nu sunt crotaliati si in scara blocului li s-a amenjat un loc unde sa doarma. Din pacate, nici noi nu am reusit sa dam de cea care s-a erijat in ingrijoarea maidanezilor. Legea este insa clara. “Cine adaposteste chiar si provizoriu acesti câini este direct raspunzator”, a declarat Gabriel Gritcu.
Numarul de la Ecarisaj pentru reclamatii: 0729/292158
Andreea Gavrila
Geta Panaite