23 ianuarie 2025

Asigurarea locuintei, obligatorie doar pentru unii. Saracii primesc ajutorul social dijmuit

– familiilor sarace li se retine prima de asigurare din ajutorul social – de 5 ani suporta acest bir, timp in care numeroase familii instarite s-au sustras si se sustrag de la aceasta obligatie – primarii nu dau amenzi, pentru ca ar trebui sa inceapa cu ei insisi

In timp ce pâna si oameni cu dare de mâna nu au catadicsit sa isi plateasca prima de asigurare obligatorie a locuintei, mii de familii nevoiase sunt constrânse sa o achite. Mai bine zis, statul, prin institutia sa, Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), le ia cu japca din ajutorul social aceasta prima.



Aceasta masura abuziva a fost instituita de Guvernul Boc si este continuata de catre cel condus de Victor Ponta, fara nicio mustrare de constiinta ca le rupe de la gura sarmanilor pentru niste despagubiri de care ei nu vor beneficia, poate, niciodata.

„Este calea obligatorie care ii asigura pentru cutremure, inundatii si alunecari de teren, care, in ultimii ani, nu s-au mai produs la noi, cu pagube. Asadar, prima de asigurare obligatorie nu i-a ajutat cu nimic. Beneficiarii de ajutor social o platesc, dar sunt sigur ca nici macar unii primari nu o achita!”
Teodor Agachi, purtatorul de cuvânt al AJPIS Bacau

Bani luati de la mii de familii nevoiase

Potrivit HG 50/2011, pentru locuintele aflate in proprietatea familiilor si a persoanelor singure sarace, lipite pamântului, care au dreptul la sprijin financiar din partea statului, asigurarea obligatorie impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si a inundatiilor se plateste de catre AJPIS, dar ulterior se retine esalonat din ajutorul social cuvenit lor. In fiecare an, familiile si persoanele singure nevoiase sunt dijmuite cu maximum o treime din ajutor, pâna la acoperirea integrala a primei de asigurare.

Daca, intre timp, familia sau persoana respectiva nu se mai incadreaza in conditiile legale de acordare a ajutorului, ea va achita, totusi, diferenta datorata din prima, in termen de trei luni. Familiilor si persoanelor singure beneficiare de ajutor social li s-au retinut deja in acest an fie 10 euro, fie 20 de euro, in functie de tipul locuintei.

Astfel, nu mai putin de 4.475 au fost lipsite de 10 euro din ajutor, pentru ca au o locuinta cu peretii exteriori din paianta sau chirpici (tip B) iar alte 353 nu au mai primit din ajutor echivalentul in lei a 20 euro, deoarece au o casa cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu peretii exteriori din caramida ori piatra. Pentru prima de asigurare de 10 euro, despagubirile in cazul celor afectati de dezastrele naturale amintite sunt de cel mult 10.000 euro. Prima de 20 euro acopera pagube de maximum 20.000 euro.

Sute de mii de locuinte neasigurate

Cele 4.828 familii sarace platitoare de asigurare, fortat, fac parte dintre putinele care isi onoreaza aceasta obligatie. La nivelul judetului Bacau dintre cele 260.000 de locuinte, numai 45.357 sunt asigurate obligatoriu. HG 50/2011 mai prevede ca primarii tuturor localitatilor sunt cei care trebuie sa verifice daca un proprietar de locuinta are incheiata asigurare obligatorie, pe baza listelor transmise de catre asigurator (Pool-ul de Asigurari Impotriva Dezastrelor Naturale-PAID).

In cazul in care se constata ca nu are asigurare, legislatia prevede sanctionarea contraventionala cu amenda de 100-500 lei a celui in cauza de catre primarul localitatii respective. Dar in cele mai multe localitati primarii ar trebui sa se amendeze mai intâi pe ei insisi!

Primariile nu sunt sanctionate de nimeni

Situatia seamana leit cu cea de acum câtiva ani când o firma de asigurari – Astra Asigurari – incercase si chiar reusise sa incaseze de la abonatii unei companii de telefonie contravaloarea politei PAD, inclusa abuziv in factura de la telefon.

Diferenta este ca acea companie de asigurari a fost sanctionata de autoritatea in domeniu, in vreme ce AJPIS nu poate fi nicicum trasa la raspundere. Si asta pentru ca gestul AJPIS, chiar daca ar putea fi considerat aberant de multa lume, a fost in conformitate cu legislatia in domeniu. Potrivit art. 50 din HG nr. 817/2011, autoritatile pot retine, inclusiv celor care beneficiaza de ajutoare sociale, contravaloarea asigurarii obligatorii de locuinta din suma cuvenita ca ajutor social.

Ca paranteza, insa, trebuie spus ca actul normativ este contestat, având in vedere ca venitul minim garantat este practic „impozitat” prin aceasta masura, ceea ce inseamna ca nu mai e nici minim si nici garantat. Modificarile aduse, in 2011, Legii venitului minim garantat, prevad ca suma dedusa nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social.

Or, daca din prima plata a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrala reprezentând prima de asigurare, deducerea se reporteaza si asupra drepturilor ulterioare, pâna la concurenta valorii integrale a primei de asigurare. Prin urmare, daca dreptul la ajutorul social inceteaza inainte de recuperarea integrala a sumelor reprezentând prima de asigurare, familia, respectiv persoana singura care a beneficiat de ajutorul social, are obligatia de a achita AJPIS diferenta ramasa, in cel mult 3 luni de la incetarea dreptului.

Interesant e ca, pe de alta parte, legislatia in domeniul asigurarilor prevede si ca primariile au obligatia de a sustine financiar aceste persoane aflate in nevoi, platind din bugetele locale contravaloarea politei obligatorii PAD. „Numai ca acest lucru nu am vazut sa se intâmple la noi. Primariile nu sunt sanctionate de nimeni. Cum nu am vazut, de exemplu, vreo primarie care sa-i amendeze pe proprietarii de locuinte care nu si-au asigurat locuintele pentru riscurile de dezastre naturale. De altfel, primariile au obligatia de a-si gospodari toate lucrurile de sub umbrela: pentru cei saraci sa intervina cu mijloacele adecvate, pentru cei care nu-si fac curatenie in fata pravaliei, la fel, cei care nu-si varuiesc fatadele etc.

Cred, insa, ca inactiunea alesilor locali are un profund caracter electoral, intrucât acestia nu vor sa-si strice imaginea in apropierea alegerilor”, este de parere Emil Munteanu, broker de asigurari.

Florentin Radu
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img