19 ianuarie 2025

Debut in noul an universitar

Vremea inchisa si vântul rece nu au fost o piedica pentru sutele de studenti care au pasit joi, 1 octombrie, intr-un nou an universitar. Ba dimpotriva, momentul revederii dupa o vacanta lunga si fierbinte a fost prilej de imbratisari, râsete si probabil povesti de vacanta.
Aula Universitatii „Vasile Alecsandri” a devenit neincapatoare inainte de ora 10.00, atunci când a inceput festivitatea de deschidere a anului universitar 2015-2016.

„Astazi, incep cursurile pentru prima data ca studenti, a 55-a promotie, respectiv 2153 de boboci. Fata de anii trecuti, am avut o admitere mai buna, cu 20% mai multi studenti confirmati, apoi, anul acesta un pic mai internationalizat pentru ca am acceptat mai multi studenti straini, chiar din zona Africii si a Asiei”, a declarat prof. univ. dr. ing. DHC. Valentin Nedeff, rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacau.



valentin nedeff

In total, in anul universitar 2015-2016, la Universitatea „Vasile Alecsandri” vor invata 5600 de studenti, din care, 330 studenti straini din 12 tari partenere in diferite proiecte. In caminele universitatii sunt aproape 1000 de locuri, procesul de repartizare fiind in plina desfasurare, pâna in momentul de fata nefiind nici o cerere nerezolvata. „Taxele la camin au scazut foarte mult anul acesta crescând subventiile din partea ministerului, asta insemnând si cresterea numarului de studenti basarabeni, ceea ce ne bucura foarte mult. Am mai putea spune ca am diversificat si oferta educationala, având in prezent 72 de programe de studii, astfel, universitatea fiind eterogena sa ofere cât mai multe posibilitati petentilor, absolventilor de liceu ca sa ramâna in Bacau”, a adaugat Valentin Nedeff.

Pe lânga profesorii si studentii universitatii, au participat la festivitatea de deschidere invitati de la Consilul Judetean, de la Prefectura, din mediul economic, primaria municipului Bacau fiind reprezentata de vice-primarul Vasile Tescaru.

valentin nedeff

Bucurie mare a fost si la Universitatea „George Bacovia”, in Aula Moldova, acolo unde a avut loc, de la ora 12.00, festivitatea de deschidere a noului an academic. Si aici, alaturi de studenti si profesori au participat la deschidere reprezentanti ai autoritatilorprintre care vice-primarul Tescaru sau senatorului Dragos Luchian, precum si alti invitati din mediul socio-economic bacauan. Festivitatea a debutat cu intonarea imnului României, cu mentiunea ca s-a difuzat varianta completa a imnului, cu toate cele 11 strofe.

„Ne bucuram ca si anul acesta incepem un an universitar pe care ni-l dorim cu rezultate bune, in mod deosebit pentru studentii nostri. Anul pe care il incepem nu o sa fie prea usor, din cauza numarului de studenti, care este mai mic decât capacitatea pe care ARACIS ne-a acordat-o. Cu toate acestea, colegii mei din corpul profesoral, vor acorda cu siguranta aceiasi atentie programului educational, astfel incât, sa trecem peste momentul acesta, nu foarte comod dar care nu este de netrecut”, a declarat prof. univ. dr. Tatiana Puiu, rectorul Universitatii „George Bacovia” Bacau. Subliniind importanta calitatii actului educational si calitatea specialistilor care ies din amfiteatrele universitatii pe care o conduce, Tatiana Puiu a precizat ca in momentul de fata universitatea detine cam o treime fata de cât a alocat ARACIS pentru universitatea bacauana. In cifre asta inseamna cam 250 de studenti pentru anul acesta, iar in total, la „Bacovia” studiaza peste 600 de studenti, ceea ce inseamna cam jumatate din câti frecventau cursurile in anii 2008-2009.

„Si la noi, ca in tot invatamântul superior, primul motiv al scaderii numarului de studenti este natalitatea scazuta din urma cu 18, 19, 20 de ani. Apoi, trebuie sa spunem de bacalaureat care continua sa puna mari probleme tinerilor, si nu in ultimul rând, nivelul de trai, desi, pentru cei din zona cheltuielile cu urmarea cursurilor intr-o universitate particulara cum suntem noi, sunt mult mai mici decât cu intretinerea intr-un centru universitar mare”, a adaugat Tatiana Puiu.

In momentul de fata, costurile pentru un an universitar la „Bacovia” ajung in medie la 3000 de lei platibili in mai multe transe, iar faptul ca numarul studentilor a scazut in ultimii ani, taxele nu s-au majorat. Pentru anul 2015-2016, Universitatea „George Bacovia” are trei specializari pentru anul I: management; economia comertului, turismului si serviciilor si drept. Specializarea „finante si banci” acreditata la „Bacovia” anul acesta nu a avut cerere. Majoritatea candidatilor pe locurile de la universitatea particulara bacauana sunt tineri care au terminat liceul in urma cu 3-4 ani, cei mai multi fiind din municipiul Bacau si din imprejurimi.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img