– spune Cosmin Necula, deputat de Bacau si absolvent al Colegiului National “Vasile Alecsandri”
– Când ati fost prezent la deschiderea anului scolar la noi, in Colegiul National “Vasile Alecsandri”, am aflat ca ati fost elev al colegiului. Cum sunt inca eleva la aceasta institutie scolara, m-am gândit, cu permisiunea dvs. , sa va adresez câteva intrebari.
– Cu mare placere! Sunt legat de acest colegiu, mi-am inceput formarea pentru viata si sunt incântat sa–ti raspund, suntem oarecum colegi.
– Ce amintiri va leaga de anii de liceu? Puteti sa ne relatati o întâmplare care v-a ramas vie în memorie din acea perioada ?
– Mi-au ramas multe amintiri din anii de liceu. A fost perioada in care mi-am definit optiuniunile de viitor. Eram elev la profilul chimie-biologie, sperând ca voi urma medicina, dar aveam cele mai mari note la limba si literatura româna, istorie, discipline umaniste. Pe de alta parte, m-am confruntat cu ultimele convulsii ale sistemului de invatamânt postdecembrist. In momentul respectiv, am reusit sa devin un lider informal al clasei mele, având o atitudine “antisistem”. Mi-am dat seama ca ceea ce ti se ofera ca sistem, poate sa nu raspunda asteptarilor tale si ale semenilor, ca lupta cu “vechiul” s-ar putea sa-ti ofere posibilitatea de a descoperi variante mult mai bune. M-am confruntat cu “drama” tuturor elevilor care nu gasesc placerea de a studia anumite discipline, continuturi, lipsa de motivatie pentru obiecte de invatamânt care, noua ni se parea, nu ne ajuta sa ne dezvoltam, lucru care se regaseste si in prezent. Nu existau materii care sa te dezvolte personal, sa-ti puna in valoare personalitatea. Am descoperit ca puterea de zice «nu», puterea unui grup, a unei minoritati poate duce la crearea unui curent majoritar. Ca intâmplare in acest sens, as aminti revolta grupului din care faceam parte de a ne câstiga dreptul de a folosi scara profesorilor. Nu acceptam interdictia, asa ca, indrazneala adolescentina m-a facut sa aduc argumente constitutionale, spunând ca “suntem egali in drepturi” si ca argumentul “noi suntem profesori, voi sunteti mai mici” nu poate fi acceptat. Am fost chemat in fata Consiliului profesoral, s-a propus scaderea notei la purtare, dar bucuria a fost mare când am simtit sustinerea multor colegi, care au procedat ca mine. Evident, si ei au fost sanctionati, dar atitudinea lor mi-a intarit convingerea ca poti schimba un sistem, ca poti contribui la perfectionarea unei stari de lucruri. Imi amintesc apelul la moderatie al profesoarei de limba româna, fata de care am si acum un respect deosebit, doamna Elena Bostan, care ne-a explicat ca, de fapt, “nu vom fi niciodata egali”, ca oamenii sunt diferiti prin vârsta, experientele de viata, nivel cultural etc. si ca doar o abordare echilibrata din partea ambelor parti poate duce la rezolvarea situatiei.
(continuare pe www.desteptarea.ro)
A consemnat Teofana Bostan, clasa aXII-a B
Colegiul National “Vasile Alecsandri”
– Vi se pare schimbat ceva la colegiu, după atâtia ani ?
– Ma bucur ca nu este schimbat nimic si ma bucur ca s-a schimbat totul. Cu ani in urma, colegiul era al treilea in optiunile copiilor, respectat la nivelul municipiului, prestigiu pe care il pastreaza si acum. Mai mult, in acest moment, Colegiul National “Vasile Alecsandri” are cele mai bune rezultate din judetul Bacau, cel putin asa spun statisticile. Este meritul colectivului de profesori, al echipei manageriale, dar si meritul elevilor care au urmat studiile liceale la « Vasile Alecsandri ». Succesul se imparte intre toti cei care muncesc pentru a-l obtine.
– În anii de liceu se formează personalitatea, se pun bazele pentru ceea ce devine un om, aşa ni se spune. Ce valori în care credeţi îşi au izvorul în perioada alecsandriană?
– A fost perioada de descoperire a relatiilor interumane si valori pe care le pastrezi toata viata: prietenia, corectitudinea, fair-play-ul. Mi-am descoperit personalitatea si mi-am definit drumul in viata. Desi m-am pregatit pentru medicina pana in semestrul al doilea in clasa a XII-a, am ales alt traseu in urma unui proces literar desfasurat la clasa, studiind romanul “Ion”, de Liviu Rebreanu. Cand juriul a decis ca eu am dreptate, ca “avocat al apararii” lui Ion, personajul romanului, mi-am dat seama ca meseria pe care trebuie s-o urmez este cea de avocat.
– Ce v-a inspirat să alegeţi o carieră publică, să faceţi politică? Cât de dificil a fost să parcurgeţi acest drum?
Din punctul meu de vedere, oamenii politici sunt de doua feluri: cei nascuti si cei creati. Cei “nascuti” se vor indrepta, intr-un fel sau altul, catre aceasta cariera. In momentul in care devii liderul neoficial al clasei, recunoscut de colegi, cand iesi in fata unui careu cu o problema care te preocupa si pe tine, dar si pe colegii in mijlocul carora traiesti, cand colegii iti vor recunoaste calitatile, e clar ca acest elev se indreapta spre leadership. Si din perioada liceului, dar si din timpul facultatii, mi-am dat seama ca, daca te tii departe de zona in care se iau decizii, vei suporta aceste decizii plangand , eventual, pe umarul colegului tau. Daca vrei sa fii cel care participa la luarea deciziilor si ai credinta ca ai mai multe variante, mai multe solutii de oferit comunitatii din care faci parte, poate diferite, poate mai bune, atunci alegi cariera politica. Caci asta este politica: acea structura sociala, acel conglomerat profesional care pregateste viitorii lideri ai comunitatii, se pregatesc decidentii unei comunitati, drumul pe care va merge o comunitate.
– Acum că sunteţi în acestă calitate, cea de deputat în Parlamentul României, doriţi să promovaţi schimbări pentru cei care se află pe băncile şcolii?
– Ca deputat, trebuie sa promovez schimbarile pe care comunitatea le cere. Nu sunt un profesionist al invatamantului si nu pot influenta reforma din sistemul de educatie. Cred ca profesionistii trebuie sa se ocupe de acest lucru. Preocuparea mea este, insa, legata de o cultura civica mai bogata, de educatia civica de care are nevoie societatea. Conteaza nu doar sa te implici, ci si sa inveti cum s-o faci. Intorcandu-ma la intrebarea anterioara, as spune ca politica este un “sport de anduranta »; am ajuns dupa saisprezece ani de activitate publica in Parlamentul Romaniei.E un drum lung, pe alocuri greu. Si voi, ca sa ajungeti in prima linie, trebuie ca cineva sa va « niveleze » drumul, astfel incat, peste douazeci de ani, poate mai devreme, generatia voastra sa ia parte la luarea deciziilor. Mi se pare foarte important ca tinerii sa se implice, in activitati de voluntariat, de actiuni concrete si de aceea am fost coautor al legii voluntariatului. Asa se face ca la admiterea la unele facultati, activitatea de voluntariat este un criteriu in obtinerea punctajului optim. Trebuie sa aveti constiinta faptului ca implicarea civica e importanta pentru a intelege ce-i bine si ce-i rau, ce trebuie facut in continuare. Un alt proiect pentru care depun eforturi alaturi de colegi de-ai mei se refera la instituirea profesiei de asistent-supraveghetor in gradinite. Copiii stau 50% din timp cu educatorii , iar restul de timp stau cu ingrijitoarea, care este muncitor necalificat, poate fara abilitati cerute de acesta postura. Or, copiii trebuie sa invete sa manance, sa se comporte intr-un cadru social, sa invete diverse lucruri. Cred ca educatorul trebuie ajutat de un asistent supraveghetor care sa aiba o minima pregatire pedagogica, de cursuri de prim-ajutor, de cusuri de igiena, care sa aiba capacitatea de a relationa cu cei mici. Este foarte important ce educatie primesc copiii nostri si ma implic pentru a schimba ce nu corespunde asteptarilor justificate ale comunitatii de parinti.
– Credeti ca exista o formula care sa defineasca munca de parlamentar? Considerati ca va incadrati in aceasta matrice?
– Nu cred ca exista o formula. Pentru a fi parlamentar, in opinia mea, trebuie sa cunosti foarte bine nevoile comunitatii, esti decent si intelegi dorintele celor pe care ii reprezinti. Nu cred ca e suficient sa fie trimisi in Parlament cei mai bogati, cei mai cunoscuti sau cei mai populari, nu cel mai vesel dintr-o comunitate, ci cel care asculta dorintele alegatorilor si incearca sa schimbe, prin activitatea parlamentara, viata noastra, a tuturor, generand proiecte legislative. Am promovat si alte proiecte legislative, cu mai putina legatura cu voi, elevii, dar care ii influenteaza pe parintii vostri, pe noi toti, referitor la faptul ca cei care funizeaza energie ar trebui sa factureze strict pe baza consumului, nu anticipat, fara alte regularizari, plati retroactive etc. Este un proiect ambitios, dar sunt hotarat sa ma bat pentru el. Repet, parlamentarul sau, in general, omul politic este cel care se dedica altora, care are o pregatire profesionala serioasa, un nivel de decenta, as putea spune de umilinta apreciabil.
– La ce aţi fi dispus să renunţaţi pentru a vă realiza visele legate de activitatea publică?
– La ce as fi dispus sa renunt…iti pot spune ce sacrificii am facut deja. Cand alegi o cariera politica, viata personala trece pe planul al doilea. Vad cum creste fiul meu si realizez ca nu reusesc sa petrec destul timp cu el, nu reusesc sa fiu mai prezent in familie… Daca in tinerete alegi o sedinta, o activitate politica in detrimentul distractiei, asa va fi si mai tarziu. Pe de alta, parte, iti asumi ca esti expus, ca, uneori, nu-ti mai apartii, o lipsa a vietii private.
– Ce aţi transmite elevilor de liceu pentru ca aceştia să urmeze o carieră publică, poate una politică?
– E obligatoriu sa va implicati. Daca n-o veti face, veti fi in situatia de a nu participa la luarea deciziilor, ci veti pune in aplicare deciziile luate de altii. Trebuie sa fiti constienti ca nu veti putea lasa, la nesfarsit, pe unii sau pe altii sa ia decizii in numele vostru, mai ales atunci cand ai convingerea ca alegerile, deciziile pe care le-ati lua voi, pot fi mult mai bune. Peste zece-cincisprezece ani, voi va trebui sa conduceti acest oras, acest judet, acesta tara pentru ca generatia vostra vine la rand. Cei care veti veni, trebuie sa fiti foarte bine pregatiti, sa rupeti randurile, sa nu fiti pusi de cei de dinaintea voastra, ci intr-un mod natural, sa ne faceti pe noi sa ne retragem.
– Se mai spune că prieteniile din timpul liceului sunt „pe viaţă”. Aşa este?
– Mi-am revazut colegi care sunt unul, in ministerul afacerilor externe, altul, general brand manager al unui produs foarte important, altul care conduce o fabrica de produse chimice importanta si m-am simtit de parca ultima data ne-am intalnit ieri ; mi-am dat seama ca prieteniile trainice raman intacte, ca timpul nu le altereaza nicicum.
– Va multumesc mult pentru timpul acordat, pentru sfaturi si va asteptam sa reveniti in colegiu. Si mult succes !
– Multumesc si eu. A fost o placere si discutia si rememorarea anilor de liceu. Succes tie si colegilor tai, inteleg ca esti in clasa a XII-a! Adresez felicitari cadrelor didactice de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” pentru faptul ca, prin munca dumnealor, duc mai departe renumele acestei institutii scolare.
A consemnat Teofana Bostan, clasa aXII-a B
Colegiul National “Vasile Alecsandri”