Ca si in celebrul banc despre modul in care liderii URSS repetau in fiecare an mantra „Capitalismul este pe moarte”, nu este saptamâna in care sa nu auzim cum economia Rusiei mai are putin si se sufoca din cauza sanctiunilor occidentale si a scaderii pretului petrolului.
Culmea este ca Gazprom tocmai a anuntat ca a inregistrat cel mai mare profit trimestrial din istorie iar rezerva valutara a Rusiei a ajuns la suma de 450 de miliarde de dolari, o suma care da fiori reci speculatorilor, mai ales ca Banca Nationala a anuntat ca nu va mai interveni pentru a sustine rubla in cazul unui alt atac valutar. Mai mult, Rusia a profitat de impunerea sanctiunilor pentru a scoate concurentii occidentali de pe piata si pentru a-si restructura economia: in loc sa mai importe produse industriale pe care le platea in valuta, a incurajat producatorii nationali sa le fabrice, platind in ruble. De altfel, scaderea cursului rublei a ajutat Rusia, exporturile sale devenind mai ieftine decât ale concurentilor straini.
Daca Rusia se tine bine, nu acelasi lucru se poate spune despre Arabia Saudita, tara care, la solicitarea SUA a inundat piata cu petrol ieftin genernd o scadere remarcabila a preturilor de la 150 la 40 de dolari barilul. SUA au incercat, astfel, sa ingenunchieze Rusia, ale carei exporturi de hidrocarburi au o contributie importanta la PIB. Pentru prima data in ultimul sfert de secol, Arabia Saudita a fost nevoita sa se imprumute de pe pietele internationale pentru a-si finanta cheltuielile bugetare, mai ales ca este prinsa intr-un razboi in Yemen.
Dar, se pare ca se anunta vremuri mai bune: in trei sedinte de tranzactionare consecutive, pretul petrolului a crescut cu 25 de procente, ajungând la 54,15 dolari barilul cu livrare in octombrie. Ceea ce mai da o gura de oxigen nu Rusiei, ci chiar industriei de profil din SUA, care a intrat intr-o oaresce staza din cauza scaderii preturilor care a dus la sistarea investitiilor.