11 ianuarie 2025

Populismul dinaintea furtunii

Ramasi fara argumente economice, politicienii din toata lumea cauta scaparea in retorica populista. Intr-o lume in care bogatia este atent dijmuita de o mâna de privilegiati, pastrarea Puterii se poate face doar promitându-le alegatorilor bai de sânge in care sa fie exorcizati de demonii identificati a fi principala problema a starii in care se afla populatia: imigranti, refugiati, minoritati nationale sau sexuale si asa mai departe.

Dusmanul din interior impotriva caruia trebuie luptat a fost folosit cu succes de comunisti; astazi capitalismul nu are nicio jena de a folosi aceeasi strategie. De ce e saracie in tara? Pentru ca sunt imigranti. De ce nu ne permitem o masina noua? Pentru ca vin refugiatii sa ne fure avutia. De ce nu ne gasim fericirea? Din cauza homosexualilor, evident.



Retorica de acest gen nu ocoleste nici asa-numitele democratii occidentale: candidatul Donald Trump promite un gard de-a lungul frontierei cu Mexicul si deportarea tuturor imigrantilor ilegali, guvernatorul statului New Jersey vrea sa-i marcheze pe imigranti ca pe coletele postale astfel inct sa poata fi identificati imediat, Ungaria munceste din greu la ridicarea unui gard la frontiera si intentioneaza sa condamne la câte trei ani de inchisoare pe cei care-i vor trece ilegal granita, in Germania se inregistreaza atacuri cu sticle incendiare impotriva taberelor de refugiati, UE vrea sa repartizeze rerfugiatii in toate tarile membre, Polonia si Slovacia se opun categoric.

Razboaiele si criza economica au generat milioane de refugiati in ultima perioada. Daca ne referim strict la UE, vedem ca avem, pe de o parte clasicii imigranti economici, esticii care fug spre vest in cautarea unei bunastari care in tarile lor le este refuzata, precum si refugiatii din calea razboaielor: Ucraina, Siria, Libia.

Economic, UE a esuat. Promisiunea de a aduce bunastare in estul fost comunist nu s-a materializat iar o consecinta a acestui fapt a fost afluxul masiv de populatie catre Occident. Mâna ieftina de lucru astfel aparuta a dat un impuls economic tarilor respective, dar, in acelasi timp, a produs revolta localnicilor ramasi fara locuri de munca, revolta speculata abil de politicieni.

Refugiatii din calea razboaielor vin intr-un moment in care Occidentul este deja satul de imigranti si refuza sa mai imparta cu nou-venitii bunastarea. Tarile saracite de criza nu vor sa auda de refugiati, cele bogate nu vor sa-si imparta bogatia cu acestia.

Rezulta un melanj exploziv care poate dinamita intreaga constructie europeana. Si o va face deoarece, in astfel de momente, apar liderii populisti care, incântând popoarele cu demagogia lor, le pot convinge sa faca lucruri pe care, intr-o alta perioada, nici nu s-ar fi gândit.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img