CJ Bacau a elaborat un plan de dezvoltare a "Zonei Pescaresti" si a solicitat finantare prin POP. Zona e formata din 10 comune din estul judetului. Impreuna, acestea au sansa sa faca investitii in infrastructura, industrie, ecoturism. Valoarea proiectului este de 5,7 milioane de euro, iar cea eligibila, de 4,1.
Zona de est, cea mai izolata din judet, in care nu se intampla nimic si pe care o evita investitorii, are o sansa sa scape de saracie. Solutia gasita de Consiliul Judetean (CJ) Bacau a fost transformarea acesteia in "Zona Pescareasca". Primul pas a fost infiintarea Asociatiei de Dezvoltare a Zonelor Piscicole din judetul Bacau (ADZP), aprobata de CJ in sedinta din 15 septembrie, iar al doilea, elaborarea "Planului de Dezvoltare Integrata a Zonei Pescaresti din judetul Bacau". Acesta a fost depus deja la Autoritatea de Management din cadrul Programului Operational pentru Pescuit (POP), derulat prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Membri fondatori sunt Judetul Bacau, firmele Logic Construct SRL, Esox SRL, Ivoexim SRL si organizatiile CRE, FSC, ADEL. "Asociatia va functiona ca o mica Agentie de Dezvoltare Regionala (ADR): va elabora ghidurile solicitantului, procedurile de evaluare si va incheia contracte. Va fi un program minizonal, care va viza toate sectoarele", arata Constantin Stere, seful Directiei de Integrare Europeana a CJ. Asociatia a devenit "Grupul de Actiune Locala pentru Pescuit aferent Zonei Pescaresti din Judetul Bacau", care trebuie sa atraga fonduri europene. "Zona pescareasca" cuprinde zece comune – Colonesti, Motoseni, Rachitoasa, Filipeni, Horgesti, Oncesti, Parincea, Stanisesti, Tamasi, Vultureni -, are o suprafa?a totala de 713 km2 si o populatie de peste 30.000 de locuitori.
Investitii in pescuit si ecoturism
"Obiectivele urmarite de «Grupul Local» prin implementarea acestui proiect sunt crearea unui sector piscicol competitiv, dinamic, modern, asigurarea unui pescuit durabil, tinand seama de aspecte legate de protectia mediului, dezvoltarea infrastructurii zonei, dezvoltarea sociala si bunastarea economica", arata directorul Constantin Stere. Strategia isi propune sa contribuie la dezvoltarea durabila a judetului punand un accent deosebit pe "promovarea ecoturismului drept cea mai potrivit? modalitate de valorificare echilibrata in raport cu mediul inconjurator a resurselor pe care le detine." Asociatia va angaja un staff tehnic care va elabora masurile. E posibil ca in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) sa nu mai fie eligibile comunele care ar fi fost pe Masura 322 din FEADR. Existenta acestei asociatii va oferi o alternativa la PNDR, permitand localitatilor rurale sa obtina fonduri. Valoarea total? a necesarului de finan?are identificat conform strategiei este de 5.703.000 euro. Valoarea eligibil? conform prevederilor Axei 4 a POP este de 4.100.000, reprezentand 71,9 la suta din valoarea totala a "Planului de Dezvoltare".
Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.