Anul nou, in cazul romanilor, aduce mai mereu preturi mai mari. Comparativ cu anii anteriori insa, considerati de criza, anul acesta soferii ar putea asista la cresteri de preturi in ceea ce priveste politele obligatorii pentru masini. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va trasa asiguratorilor, pana la finele acestei luni, noile conditii.
Asiguratorii vorbesc despre cresterea limitelor maxime de despagubire pentru daune materiale de la 750.000 la 1 milion de euro si de la 3,5 la 5 milioane de euro in cazul deceselor. "Deocamdata nu avem noile limite de despagubire, de aceea nici nu am reusit sa ne facem o strategie. Oricum, pana acum 2 ani tendinta in cazul politelor RCA a fost de crestere. De anul trecut, acestea au fost in scadere", a declarat Florin Misaila, directorul sucursalei Bacau a unei societati de asigurare. Piata este influentata insa si de preturile practicate de unii asiguratori care, in goana dupa clienti, ajung sa practice preturi de "dumping". "Este ca si cum te-ai duce la piata si nu poti vinde kilogramul de cartofi mai scump decat vecinul de taraba, chiar daca pretul dat de acesta nu acopera costurile de productie", a exemplificat Misaila. Pentru ca asiguratorii sa acopere nu doar cheltuielile cu daunele, ci si pe cele de functionare, pretul minim ar trebui sa urce. Prima minima ar putea sa ajunga la 160-180 de euro, de doua ori mai mare decat este in prezent. Un echilibru intre ceea ce poate suporta buzunarul soferului si cat ar avea nevoie asiguratorii ar fi suma de 140 de euro. O solutie de compromis ar putea fi chiar introducerea unor pachete miste RCA-Casco. "Este o strategie care se practica in Occident si pe care noi am luat-o deja in calcul. Daca pretul la RCA ramane acelasi, am putea acorda reduceri de pana la 25 la suta de la pretul standard la Casco. Noi avem chiar si pachete care includ asigurarea locuintei. In orice caz, trebuie sa lucram la mentalitate", a conchis Misaila.
Efect de cascada
Un alt motiv pentru care proprietarii de masini vor achita mai mult pentru politele de asigurare a masinii este si faptul ca, de la inceputul acestei luni, Registrul Auto Roman a marit taxele pentru atelierele auto. Astfel, acestea vor trebui sa achite taxe anuale de autorizare in functie de numarul lucrarilor prestate si a marcilor reprezentate, pentru fiecare in parte. Daca pana acum se achita o taxa anuala de aproximativ 1000 de lei, noile reglementari prevad achitarea unei taxe de 90 de lei pentru maximum 3 activitati de service prestate, 50 de lei pentru fiecare activitate suplimentara si 500 de lei pentru fiecare marca reprezentata. Aceste noi taxe se vor regasi in pretul politelor si sunt sanse mari ca un multe ateliere auto sa se inchida si sa prospere service-urile clandestine.
Andreea Gavrila