Un top al judetelor in care s-au concentrat in ultimii 20 de ani investitiile straine dovedeste inca o data cat de putin atractiva este Regiunea Nord-Est, comparativ cu zona capitalei sau Transilvania. Oamenii de afaceri arata cu degetul la autoritatile locale sau judetene, in timp ce acestea din urma spun ca investitorii au gasit usi deschise pentru colaborare, dar nu si infrastructura de care au nevoie.
Investitorii straini nu sunt atrasi de cea mai saraca regiune din Uniunea Europeana. In ultimii 20 de ani, potrivit unor statistici, strainii au adus in Moldova 1,24 de miliarde de euro. Suma este infima comparativ cu alte zone ale tarii si de 30 de ori mai mica decat au reusit sa atraga capitala si Ilfovul. Centrul tarii este pe locul al doilea la aportul de capital strain, in ultimii douazeci de ani beneficiind de pe urma investitiilor care s-au ridicat la 3,91 de miliarde de euro. De ce nu reusim sa atragem investitori seriosi, care sa creeze locuri de munca si sa impinga economia inainte? Parerile economistilor si ale reprezentantilor institutiilor publice sunt, evident, contradictorii.
„Nici noi nu ne-am straduit”
Directorul Camerei de Comert si Industrie Bacau, Mihai Tulbure, este de parere ca ne situam pe ultimul loc justificat, pe de o parte, de conditiile generale din tara noastra. „Mediul economic din Romania este de o predictibilitate slaba, presiunea fiscala este mare, la fel si costurile per angajati”, sustine Mihai Tulbure. Pe de alta parte, investitorii trec greu muntii si „din cauza lipsei de orientare a autoritatilor, iar aici trebuie sa gandim programe care sa ofere facilitati investitorilor, atat cat sta in puterea autoritatilor locale, judetene”. Iar bani in astfel de programe nu s-au investit, adica „nici noi nu prea ne-am straduit”. Un alt mare dezavantaj al acestei zone este si eticheta de cea mai saraca regiune din Uniune. „Saracia nu este buna pentru investitori. Afaceristii iau in calcul puterea de cumparare, salariile, in momentul in care decid unde sa investeasca. Si infrastructura este un alt motiv pentru care nu reusim sa atragem capital strain”, mai spune directorul CCI Bacau.
„Nu suntem o prioritate pentru Guvern”
De cealalta parte, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, sustine ca nu atragem investitori pentru ca „Regiunea Nord-Est nu are prioritate la finantare pe proiectele mari de infrastructura. Moldova nu are o autostrada care sa o traverseze de la un capat la altul si nici nu s-au dat bani pentru aeroporturile de la Bacau sau Iasi, dar s-au dat la Suceava. Majoritatea fondurilor de la nivel central s-au canalizat in ultimii ani in Transilvania, asadar solutia sau raspunsurile nu stau la autoritatile locale sau judetene”. La acestea din urma investitorii au avut parte intotdeauna de usi deschide si disponibilitate la colaborare, mai spune seful CJ. Pe termen lung, o alta solutie ar putea fi zona metropolitana. Daca autoritatile ar avea la dispozitie terenuri pe care sa aduca utilitati, acestea ar putea fi apoi date spre folosinta investitorilor la preturi mici. „Un investitor este atras daca va gasi o autoritate transparenta si un teren care sa aiba utilitati, drum asfaltat, infrastructura. Acesta va aduce pe termen lung plusvaloarea comunitatii”, a mai spus Benea.
Desi era menit sa stimuleze pe plan local si regional afacerile in domeniul IT&C (tehnologia informatiilor si a comunicatiilor), sa incurajeze spiritul antreprenorial, Parcul industrial HIT din Hemeius, un proiect finantat prin programul Phare 2000, abia a ajuns pe "linia de plutire". Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns consilierii judeteni, pe baza raportului de activitate prezentat in primavara acestui an. Potrivit raportului, la finele lui 2010, gradul de ocupare a parcului era de 68 la suta din totalul suprafetei de 8.347 mp. Intre timp, procentul de ocupare a mai crescut cu aproape zece procente. Un motiv poate fi si faptul ca firmele nou-infiintate sunt incurajate sa inchirieze spatii pentru o chirie de 2 euro pe metru patrat in primii doi ani de activitate. In plus, s-a propus extinderea obiectului de activitate pentru firmele care activeaza in Hit Park, iar contractele de inchiriere se incheie pe o perioada mai mare, de la 3 la 12 ani.
In 2010, judetul Bacau a fost singurul din Regiunea Nord-Est in care a crescut numarul societatilor comerciale cu participare straina la capital, fata de 2009. Si valoarea capitalului social subscris a crescut cu peste 500 la suta fata de valoarea din 2009, ceea ce a permis situarea pe locul I in regiune. Pe tari de origine, pe primele locuri se afa investitorii din Olanda, Austria, Germania, Franta si Grecia. La nivelul regiunii, exporturile judetului nostru reprezinta 18 la suta din total. Astfel, ne situam pe locul 3, fiind surclasati de Iasi (23%) si Neamt (21%). Importurile reprezinta 21 la suta din totalul regiunii, aici judetul Bacau fiind pe locul 2, dupa judetul Iasi (29%). Valoarea soldului ne claseaza insa abia pe locul 5 in Regiunea Nord-Est.
Andreea Gavrila