15 ianuarie 2025

Firmele pentru plasarea fortei de munca in strainatate dispar pe capete


Din zecile de firme care s-au ocupat de plasarea fortei de munca in strainatate, marea majoritate au disparut. Mai sunt active doar sapte din 45. Muncitorii sunt angajati la firmele respective dupa care sunt trimisi in delegatie in strainatate.

Cu ani in urma firmele de plasare a fortei de munca in strainatate apareau precum ciupercile dupa ploaie. Acum ele pot fi numarate pe degetele de la maini. Din anul 2000 si pana in prezent la Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau s-au inregistrat 45 de firme care si-au stabilit ca obiect principal de activitate plasarea fortei de munca in strainatate. Toate acestea au fost luate in vizorul Inspectoratului de Munca in luna septembrie. Controlul intreprins de catre inspectorii de munca la aceste firme a scos la iveala faptul ca doar sapte dintre ele mai sunt active. “Am urmarit sa stabilim ce firme mai functioneaza, daca sunt inregistrate la noi si au contract de plasare a fortei de munca. Am constatat ca 38 au disparut ori si-au schimbat obiectul de activitate. La cele ramase nu s-au depistat nereguli. Ele practica acum plasarea fortei de munca in strainatate prin delegare. Incheie contract de munca in tara dupa care trimit persoanele respective la munca in strainatate pe baza de delegare”, ne-a spus Dan Buftea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau. Din pacate, posibilitatile inspectoratului de a monitoriza aceste firme sunt foarte restranse. Din 2000, prin Legea 156, firmele de plasare a fortei de munca in strainatate nu mai sunt obligate sa se autorizeze. Ele trebuie doar sa se inregistreze la Inspectoratul de Munca unde depun contractul de plasare. Prin urmare, atributiile inspectoratului sunt foarte limitate. Desi la aceasta institutie ajung si sesizari venite din partea unor persoane plecate la munca in strainatate. Acestea se plang ca angajatorul nu le-a platit drepturile salariale ori ca in strainatate au fost abandonate. Singura solutie ca aceste persoane sa-si recupereze prejudiciul o reprezinta doar instanta.



Se poate lucra legal si in Spania

Sesizarile vin de la persoane plecate la munca in Spania, Italia dar si in Germania. Cei din Spania reclama nu numai firma romaneasca, dar si autoritatile spaniole care au exagerat cu punerea in aplicare a restrictiilor stabilite de guvernul tarii respective la accesul romanilor pe piata muncii ei. Oficialii de la Ministerul Muncii din Romania au solicitat clarificari autoritatilor spaniole si ne aduc o veste buna. Muncitorii romani care, de acum incolo, vor sa obtina un contract de munca sezonier, in special in agricultura, vor primi autorizatie de munca temporara, stabilita pe durata contractului., care va fi mai mica de un an. Angajatorul spaniol trebuie sa indeplineasca toate cerintele impuse de lege, pentru a i se acorda autorizatia de munca, in vederea incadrarii cetatenilor romani. Autorizatia de munca in Regimul Agrar este de 45 de zile iar in Regimul General, de 3 luni. Dar membrii familiilor care traiesc si muncesc legal in Spania au mai multe avantaje. Ei pot obtine un contract de munca fara sa aiba nevoie de permis in acest sens. Daca unul dintre parinti este angajat ori somer in Spania, sotul, sotia, copiii sub 21 de ani, dar si cei peste aceasta varsta aflati in intretinerea lui, au liber acces pe piata muncii, fara a fi conditionati de obtinerea permisului de munca. Dreptul nu se aplica parintilor lucratorului sau somerului, fratilor si nepotilor acestora. Cat despre muncitorii romani autonomi din Spania, ei nu au nevoie de permis de munca. Aceasta reglementare se refera la romanii care lucreaza in constructii si in agricultura si care isi platesc singuri toate contributiile la stat. Pe perioada vacantei multi dintre acestia isi retrag actele de la oficiile de munca spaniole, ca sa nu achite taxe, dar ei nu sunt vizati de restrictiile impuse de guvernul spaniol. In schimb, studentii care nu sunt membrii familiilor ce muncesc in Spania, dar sunt inscrisi la o bursa de studii aici ori lucreaza la diferite proiecte de cercetare, daca vor sa se angajeze in perioada aceasta, au nevoie de permis. Cei care se considera nedreptatiti, sunt sfatuiti sa ceara functionarilor spanioli un punct de vedere scris. Toti cei care constata ca oficialii spanioli fac un abuz in ceea ce-i priveste, sunt sfatuiti sa sesizeze imediat Ambasada Romaniei din Spania. (E. Tintaru)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img