16 ianuarie 2025

Trend descendent: Rata somajului a scazut in al doilea trimestru

Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), a scazut la 7,2% in cel de-al doilea trimestru al anului, de la 7,6% in primele trei luni ale anului, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Somajul a crescut insa comparativ cu trimestrul corespunzator al anului trecut, cand rata somajului se situa la 6,8%. Rata somajului BIM inregistreaza cel mai ridicat nivel, de 21,8%, in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani.
Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului BIM a fost de 0,7 puncte procentuale (7,5% pentru barbati fata de 6,8% pentru femei), iar pe medii rezidentiale, de 3,0 puncte procentuale (8,5% pentru mediul urban, fata de 5,5% pentru mediul rural).
Potrivit INS, rata de activitate a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 63,5%. Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (58,8%) a scazut fata de cea inregistrata in trimestrul corespunzator din anul precedent (-1,3 puncte procentuale) si a crescut fata de cea inregistrata in trimestrul anterior (+0,8 puncte procentuale). Gradul de ocupare era mai mare pentru barbati (65,1%, fata de 52,5% pentru femei) si pentru persoanele rezidente in mediul rural (59,1% fata de 58,6% in mediul urban). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,3%.
Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa. Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.
Sursa: HotNews.ro





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img