In cautarea producatorilor si a preturilor mici
Piata de gros s-a transformat in piata cu amanuntul. Obligati de bugetul tot mai limitat, bacauanii bat drumul pana in Gheraiesti incercand sa cumpere legume si fructe la pretul cel mai mic. Cu masina, cu bicicleta sau pe jos, clientii cauta marfa buna si la pret de producator. Printre oamenii cu maini batatorite de munca si-au facut loc destui intreprinzatori care nu au simtit niciodata arsita campului si durerea bataturii din palma.
Piata de gros a devenit un punct de atractie in aceasta perioada. Oferta de marfa este bogata, dar clientii care sa cumpere en-gros se cam lasa asteptati. In multimea de cumparatori, cei mai multi sunt bacauani care au batut drumul din oras pana in Gheraiesti pentru a face economii. Unii au venit cu masina, altii imping din greu bicicletele cu saci pe sa, pe cadru si chiar pe ghidon. Pensionari cu sacosele goale trec de mai multe ori prin fata marfurilor sperand sa gaseasca cele mai mici preturi. Diferenta dintre etichetele de aici si cele din celelalte piete din municipiu se observa imediat. Gogosari mai „sifonati”, buni de tocat pentru zarzavat la borcan, pot fi cumparati chiar si cu un leu kilogramul. Un bax de rosii frumoase ca in reclame este cam la acelasi pret. Vasile Popa, producator din Matca-Galati, a lasat pana la 80 de bani pe kilogram pentru clientii care ii iau cel putin o lada. „Anul trecut la vremea asta dadeam rosiile cu 2,3 lei sau chiar cu 3. Acum parca le dau degeaba, dar asta-i situatia. Marfa-i multa, banii sunt putini. Nu se merita sa faci agricultura, dar la varsta mea de ce sa ma mai apuc?”
Dezamagiri de toamna
Producatorii care au ales piata de gros din Bacau sunt dezamagiti in aceasta toamna. Clientii care sa cumpere cantitati mari sunt o amintire. Cele mai mari vanzari ajung la cateva zeci de kilograme. „Cel mai mult am dat 70 de kilograme la un singur client, ne-a declarat Nastase Jitca, producator de pepeni din Matca. Cu ani in urma vindeam cu «Papucul». Acum, in doua zile am avut vanzare de 500 de kilograme.” Elena Simion atrage atentia asa cum sta, dreapta si trista, langa sacii plini cu gogosari. „Dau marfa cu pret aproape la jumatate fata de anul trecut. Am muncit degeaba. Am incercat sa vand ceva mai bine, in pietele din oras, dar nu incapi de cei care cumpara de la noi si vand mai scump. Am stat cu sacii pe langa gard in Piata Sud si nu am prins o masa. Aici tot ei vin si ne iau marfa. Din iarna muncesc si pentru ce?” Piata de gros ar fi trebuit sa fie locul in care producatorii agricoli sa-si vanda marfa rapid, astfel incat sa se intoarca repede la ocupatia lor de baza. In realitate, acest loc a devenit o piata ca oricare alta, dar cu preturi ceva mai mici.
Doina Mincu
VOX POPULI: De ce va aprovizionati in Piata de gros si nu din celelalte piete din Bacau?
Maria Fabian: „Pentru ca am o pensie de 400 de lei si 360 i-am dat pe medicamente. Mai raman cativa lei pentru cartofi, ceapa si 2-3 kilograme de castraveti. Pentru a face economii am venit aici.”
Maria Trofin: „Ca sa cumpar de la adevaratii producatori. Am lucrat in acest domeniu si ii recunosc. Recunosc si marfa romaneasca. In plus, preturile sunt mai mici. Se merita.”
Gheorghe Gozinca: „Preturile aici sunt acceptabile. De asta vin. Caut ardei, gogosari si rosii. Vreau sa cumpar de la producatori. Ii recunosc.”