16 ianuarie 2025

Seceta parjoleste judetul

"Pamantul trage apa din plante"

Fermierii s-au laudat prea devreme ca 2011 e un an foarte bun pentru agricultura, poate cel mai bun poate din ultimii zece. Seceta le-a spulberat toate sperantele. Cel mai mult au de suferit cartoful, care se deshidrateaza, apoi graul, orzul si rapita, abia semanate.

In 2011, a plouat cand a trebuit, adica atunci cand plantele erau in crestere, si a fost soare exact cand era vremea coacerii. Agricultorii si-au frecat mainile multumiti, dar se pare ca s-au bucurat prea devreme. Seceta din ultimele saptamani a parjolit dealurile cu porumb si rapita. "Este foarte grav. Nu a plouat in sase saptamani decat 5 litri pe metru patrat, in medie. S-a ajuns la seceta pedologica. La o adancime de 40 de centimetri, nu exista apa accesibila plantelor. A inceput fenomenul invers: pamantul ia apa din plante, prin urmare porumbul si cartoful se deshitrateaza, se usuca", a declarat Ioan Chiriac, directorul DADR Bacau. Taranii s-au speriat vazand ca totul se chirceste si au iesit la cules. Se tem ca ploaia ar putea veni taman cand nu trebuie si recoltele vor putrezi pe camp. "E cam devreme, porumbul se culege de obicei in octombrie, dar oamenii nu vor sa inteleaga. Le este frica de seceta. Fara apa nu rezista nici papusoiul, nici cartoful", arata Virginia Covachi. Sistemul de irigatii e practic inexistent, asa incat oamenii isi pun nadejdea in bunul Dumnezeu. Daca va ploua va fi bine, daca nu, nu. "In toamna asta nu s-a putut semana! Daca ploua pana pe la 15 octombrie se mai pot infiinta culturi, in rest nu cred. Daca nu da Dumnezeu ploaie, in 2012 nu va fi mancare. Ca totu-i de sus! Nu avem irigatii, nu avem nimic, totu-i de sus", marturiseste, abatut, Costel Cretu, mic fermier.

"Samanta sta ca in sac"



Taranii se uita spre cer. Se simt plini de pacate si cred ca asta-i pedepsa, prin urmare se supun. Exista un soi de neputinta in privirea lor, o oboseala care ii face sa para batrani chiar daca nu sunt. Constantin Hirtescu nu are pamant mult, doar o gradina cu legume si flori, pe care o uda din fantana. Scoate apa si o toarna cu canita la radacina plantelor, caci "nu putem face nimic, asteptam sa ploua." Pe terenurile cu rapita din Filipesti, micile plante par de ceara. Pe alte ogoare nici nu au reusit sa razbata printre bolovanii uscati si tari ca piatra. "Ploaie a fost la legat, a fost in crestere, dar acum, cand bobul trebuia sa se umple, e seceta, arata Dan Bardan. Asta categoric il afecteaza. Ceea ce este semanat acum sta exact ca in sac. Samanta, in pamant, daca nu are umiditate nu are cum sa rasara si sa se dezvolte." Situatia e foarte grava, sustin specialistii. "Daca macar in zilele urmatoare ar ploua ar fi foarte bine pentru rapita, grau si pentru hibrizii tarzii de porumb, explica Ioan Chiriac, director DADR. Din pacate, meteorologii au anuntat ca nu va ploua decat la inceputul lui octombrie si atunci in regiunea de vest. In judetele Moldovei se anticipeaza o seceta severa."
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img