11 ianuarie 2025

Un guvern inutil

Orice decizie a vreunui minister din guvernul grec va trebui sa fie aprobata de reprezentantii Troicii – FMI, Comisia Europeana si Banca Central Europeana. Este principala conditie a acordului impus Greciei si este dovada clara a faptului ca aceasta tara a incetat sa mai fie un stat suveran. Practic, Grecia nu mai are voie sa ia nici o decizie fara aprobarea celor trei organisme.

România, in ciuda problemelor sale, nu a avut parte de un asemenea tratament. Macar declarativ, guvernul de la Bucuresti a avut o mica libertate de miscare. Acest lucru, insa, va ramâne de domeniul trecutului deoarece se incearca crearea unui organism care sa cenzureze toate deciziile Executivului. Este vorba despre preconizatul Comitet de monitorizare macroeconomica, format in majoritate din reprezentanti ai Bancii Nationale, care ar urma sa aprobe sau sa respinga deciziile luate de membrii Guvernului.



In afara de faptul ca in Constitutie se spune clar ca „Guvernul (…) asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice”, nefiind legiferata existenta vreunei institutii care sa aprobe sau nu deciziile, exista o alta problema. Cea a Bancii Nationale. Prin aderarea la Uniunea Europeana, statul român a acceptat ca Banca Nationala sa intre sub ascultarea Bancii Central Europene.

Statul român nu mai are nici o pârghie de control a BNR, care este o institutie teoretic independenta, dar care are misiunea de a pune in practica deciziile Bancii Central Europene (BCE). Or, istoria recenta ne-a dat niste lectii interesante in legatura cu implicarea politica a BCE, institutie acuzata ca are propria agenda politica, fiind condusa de persoane numite si nu alese si care nu raspund in fata nimanui. Sa nu uitam nici de modul in care BCE a fortat, prin santaj, caderea guvernului Berlusconi in Italia.

Practic, prefiguratul Comitet de monitorizare macroeconomica va aplica deciziile BCE prin faptul ca va fi controlat de BNR. Orice decizie luata de Guvernul de la Bucuresti va fi cenzurata de Banca Central Europeana, in functie de interesele celor care o controleaza.

Deja avem o problema de suveranitate, prin cedarile facute la aderare; infiintarea unui asemenea organism care ar decide ce poate si ce nu poate Guvernul sa faca ar insemna ca toate, dar absolut toate deciziile legate de viitorul tarii se vor lua in afara ei.

Pe de alta parte, pur si simplu un Guvern român nu ar mai avea rostul sa existe de vreme ce nu va mai avea voie sa decida in functie de programul sau politic cu care a fost investit de catre Parlament.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img