11 ianuarie 2025

Le e frica de Ceausescu

Faptul ca la 25 de ani dupa ce l-au executat pe Ceausescu, au dat o lege prin care se interzice, sub sanctiunea puscariei, sa spui ceva de bine de fostul presedinte, nu inseamna decât un lucru: le e frica de o comparatie.

Clasa politica, indiferent de orientare, se simte amenintata de o fantoma. Faptul ca a devenit un delict sa spui ca pe vremea lui Ceausescu, societatea era altfel, spune multe. In 25 de ani de democratie, clasa politica nu a reusit decât sa distruga. De la intreprinderi demolate si vândute la fier vechi, pana la relatii sociale.



Traim mai bine decât inainte de 1989? Este o intreaga discutie aici. Iar dezbaterea a fost blocata deoarece daca te apuci sa spui ca se traia mai bine pe vremea lui Ceausescu, s-ar putea sa te pasca puscaria. Incetul cu incetul revenim in plin stalinism; de data asta, insa, invers: poti injura Rusia cât doresti, numai sa nu te puna pacatul sa te iei de SUA si UE si sa spui ca „inainte era mai bine”.

Stim, de exemplu, ca legea a fost impusa de „partenerii” nostri euro-atlantici. Ca multe alte acte normative, de altfel. Ceea ce ne duce cu discutia la momentul 1989: anul in care România a fost invinsa intr-un razboi invizibil care s-a purtat peste jumatate de secol. Da, in cartile de istorie scrie ca poporul s-a rasculat, dar noi, astazi, stim cum a fost pregatita „revolutia” din afara si ce forte au fost utilizate.

Haideti sa ne uitam pe harta. In Europa exista doua tipuri de tari: cele care decid si cele care se supun deciziilor. Iar in rândul acestora din urma sunt tari care s-au predat neconditionat si accepta orice le este impus de la Bruxelles – cum e România – si cele care au fost fortate sa accepte dictatul – cum e, de exemplu, Grecia.

Exista o seama de comentatori care sustin ca momentul ingenunchierii Greciei este similar pentru UE cu ceea ce a fost momentul Praga 1968 pentru URSS: momentul in care s-a risipit orice iluzie. Invazia Cehoslovaciei a aratat cum procedeaza URSS cu cei care nu i se supun; dictatul asupra Greciei a aratat cum procedeaza UE cu cei care o infrunta.

Din acest moment incepe lupta de gherila contra actualei constructii europene; formatiunile nationaliste au primit munitie pentru razboi si vor eroda esafodajul european pâna cand acesta se va prabusi. Nationalismul, in România, era prezent mai mult in mediul virtual, pe filiera crestin – legionara si pe o anumita imagine a lui Ceausescu, transformat de Facebook intr-un erou national care ar fi avut curajul sa se opuna finantei mondiale.

Legea promulgata zilele trecute interzice ambele filiere nationaliste. Fizica fluidelor ne arata ce se intâmpla cu un vas sub presiune, caruia ii sunt astupate supapele: explodeaza. Legea este proasta sub toate aspectele, dar cel mai important este ca legea este creatoare de martiri.

Va fi de ajuns sa fie aplicata in câteva cazuri iar acestea sa fie mediatizate suficient pentru a genera o masa critica a nemultumitilor care sa se revolte.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img