26 decembrie 2024

Prin cate maini trec produsele de la producator la consumator

Produsele pe care le gasim pe tarabele din piete nu provin intotdeauna direct din gradina. Au constatat acest lucru si reprezentantii Directiei pentru Agricultura Bacau in urma controalelor pe care le-au efectuat in primul rand in piete si apoi la primariile din intreg judetul, cele care elibereaza certificatele de producator. In cadrul Comisiei de Dialog Social, reunite ieri, s-au dispus si primele masuri pentru un control mai eficient in acest domeniu.

Fara aceste certificate care le atesta calitatea de producator a marfii pe care o comercializeaza, vanzatorii nu ar avea acces in pietele agroalimentare. “Aceste certificate sunt eliberate de primarii si trebuie sa contina toate datele solicitate, de la numele titularului, la cantitatea de produse pe care le comercializeaza. Cu toate acestea, in urma controalelor s-au descoperit numeroase nereguli”, a explicat Gabriela Sava, jurist la Directia Agricola Bacau. Printre abaterile constatate se numara necorespondenta suprafetelor de teren inscrise in registrul agricol cu cele inscrise in certificatul de producator, supraestimarea productiei fata de suprafata cultivata, completarea partiala a certificatului de producator, persoanele inscrise in certificat ca facand parte din gospodarie nu s-au regasit in rolul din registrul agricol al producatorului. In plus, o parte din primarii nici nu au incasat taxele aferente eliberarii certificatului sau au facut confuzie intre anul agricol si cel calendaristic.



Un fenomen de proportii

Greutati in controlul fenomenului de evaziune sau de specula intampina si alte institutii ale statului, cu atributii in domeniu. “Este relativ dificil de instrumentat comercializarea acestor produse in special daca ele provin de pe suprafete mari de teren. De aceea, o evidenta mai buna din partea administratorilor pietelor cu privire la fluxul de marfuri din aceste piete ar fi utila”, a explicat Romeo Fratila, comisar-sef la Garda Financiara Bacau. Acesta a amintit si de situatia comerciantilor care in momentul controlului isi abandoneaza marfa. “Ar fi bine daca in regulamentul de functionare a pietelor ar fi introdus un articol prin care sa li se permita institutiilor de control sa confiste marfa abandonat”, a mai spus Fratila. Tot pentru a evita comercializarea in piete si a altor produse in afara celor agroalimentare, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului a sugerat verificarea atenta a obiectului de activitate a firmelor sau agentilor economici care cer autorizatii pentru a vinde in piete. “Am avut cazul unui agent economic care a trecut in contract posibilitatea de a vinde produse noi. Aceasta s-a tradus prin faptul ca vindea produse etnobotanice. Nu putem permite sa se strecoare o astfel de greseala”, a explicat Toader Fratila, directorul institutiei.

Urmeaza controalele

Pentru ca in pietele agroalimentare trebuie sa aiba acces in primul rand producatorii, Institutia Prefectului va demara mai multe controale in perioada urmatoare. “Interesul este ca producatorii sa ajunga in piata si nu intermediarii. De aceea vom dispune un control in perioada urmatoare si la primarii pentru a verifica modul in care au fost eliberate certificatele”, a explicat subprefectul Gelu Dascalu.
Potrivit legislatiei in vigoare, certificatul de producator emis de o primarie trebuie sa contina in mod obligatoriu temeiul eliberarii, numele si prenumele titularului si al membrilor din gospodaria titularului, denumirea produselor, productiilor estimate si cantitatile destinate comercializarii. De la inceputul anului si pana in prezent 50 de unitati administrativ-teritoriale de pe raza judetului Bacau au fost amendate pentru ca au incalcat legislatia in ceea ce priveste eliberarea acestor certificate.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img