Liga Agricultorilor s-a reunit in Bacau
Membrii LAPAR s-au intalnit in Bacau pentru un consiliu director largit. Agricultorii au dezbatut problemele acestei veri, ca sa se adreseze MADR cu un punct de vedere comun. Intre altele, ei cer depozite agricole, o lege a asigurarilor, rambursarea mai rapida a TVA.
Fermieri din toate judetele, membri ai Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), s-au intalnit in Bacau pentru a dezbate problemele arzatoare cu care se confrunta. E vorba, in primul rand, de "o aberanta ordonanta care ne obliga sa emitem un tichet electronic in camp", a explicat Nicolae Sitaru, presedintele LAPAR pe tara. Agricultorii ar trebui sa cantareasca cerealele pe tarla, in punctul de recoltare, pentru ca marfa sa fie insotita, pe timpul transportului, de respectivul tichet. Totul a pornit de la ideea ca utilajele care transporta graul "au peste 11 tone pe osie" si distrug drumurile publice. "Noi am propus ca productia agricola sa ajunga cu aviz de insotire, ca si pana acum, si sa fie cantarita in ferma", a declarat presedintele LAPAR. Deocamdata, agricultorii au reusit sa obtina doar o amanare. Un alt subiect fierbinte este taxarea inversa. "Noi am platit TVA de la inceputul anului si acum vindem productia fara TVA, au reclamat agricultorii. A intrat in vigoare legea privind taxarea inversa, dar sunt judete in care TVA se ramburseaza TVA", sustin fermierii. Intre acestea, Bacaul si Braila. "Noi avem foarte mult de incasat din urma. Am facut solicitare, a durat trei saptamani, a venit controlul si iar au trecut trei saptamani… Domnul Ialomiteanu a promis ca se va plati in baza decontului lunar!" Presedintele LAPAR le-a cerut sa vina "cu exemple concrete: numele societatii, data solicitarii, suma", pentru a-l informa pe ministrul Agriculturii.
"Vom pati cum am patit cu petrolul!"
Membrii LAPAR sunt nemultumiti si de faptul ca terenurile agricole ajung foarte usor in proprietatea strainilor. "Nu dorim privilegii pentru noi, nici restrictii pentru straini, ci doar sa existe norme clare, la fel ca in alte state din UE, declara Daniel Ciobanu. Mai exact, arendasul, vecinul, cumparatorul din Romania sa aiba drept de preemptiune. In Polonia, nu ai voie sa cumperi mai mult de 300 ha teren arabil si trebuie sa demonstrezi ca ai un istoric in practicarea agriculturii." Fermierii sustin ca strainii "nu sunt mari investitori", ci niste insi cu firme de apartament, interesati sa speculeze. "Vom pati cu pamantul cum am patit si cu petrolul, acuza membrii LAPAR. Vom vinde totul, apoi vom da bani grei altora." Fermierii mai cer Guvernului sa anunte din timp valoarea subventiei pe 2011, ca sa existe predictibilitate, ca in Bulgaria, sa nu interzica organismele modificate genetic, altfel vom ajunge sa importam soia si vom permite altora sa faca profit, si mai cer simpificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, mai ales a celor destinate achizitionarii utilajelor.
Promisiuni "de la Ciolos incoace"
Dupa multi ani, plata pe suprafata s-a facut la timp, recunosc fermierii, dar asta nu e decat "normalitate" si nu pot lauda MADR pentru ca a functionat normal. Mai mult, ei sustin ca Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, nu si-a onorat multe dintre promisiunile facute in octombrie 2010, la numirea in functie. "Agricultorii bacauani se confrunta cu aceleasi probleme din anii trecuti, arata Daniel Ciobanu, presedintele LAPAR Bacau. In primul rand, nu avem o lege a asigurarilor agricole. Avem o hotarare de guvern, dupa calamitatile de anul trecut, care nu s-a putut aplica deoarece nu erau prinse seceta si inghetul. Suntem total descoperiti." Noroc ca in vara aceasta nu au fost inundatii sau seceta. "Ne mai putem aduce aminte si de acele depozite agricole care ne sunt promise de la Ciolos incoace", arata Daniel Ciobanu. Existenta acestora le-ar permite sa pastreze cerealele pana cand le pot vinde avantajos si le-ar asigura independenta fata de intermediari. Asociatiile agricole sunt presate de intermediari sa vanda ieftin si, in absenta unor depozite, nu au incotro si cedeaza "deoarece acusi vine floarea-soarelui". Din pacate, ieftinirea graului nu se reflecta in pretul painii si al produselor de panificatie. Reprezentantii LAPAR au decis, in final, sa-i trimita ministrului Valeriu Tabara o scrisoare in care sa-si prezinte punctele de vedere fata de noua legislatie. De asemenea, il vor ruga sa sprijine infiintarea depozitelor agricole, accesarea fondurilor europene si rambursarea TVA in timp util.
Silvia Patrascanu