22 decembrie 2024

Doar punctul de pensie va creste

Inca doi ani de sacrificiu pentru zeci de mii de pensionari

In Strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014 majorarea pensiilor celor care au lucrat in conditii deosebite sau speciale este amanata inca doi ani. Valoarea punctului de pensie va creste incepand cu 2012. Pensiile anticipate partiale vor fi descurajate si mai mult.

Pensiile nu vor fi inghetate anul viitor, dar zeci de mii de pensionari nu vor beneficia de majorarea prevazuta de Legea 263/2010 (sistemul unitar de pensii publice) pentru ca au lucrat in conditii deosebite sau speciale (valabile de la 1 aprilie 2001). Articolul 100 din aceasta lege prevede ca pensionarii care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiaza de majorarea punctajelor cu 50 la suta, respectiv 25 la suta, pentru perioadele acumulate ca atare. Acelasi articol mentioneaza ca si pentru stagiul de cotizare realizat in conditii speciale ori deosebite de lucru sau in altele prevazute in mod expres de lege se acorda aceeasi majorare. Adica persoanele pensionate, cu vechime in conditii deosebite, au dreptul la cresterea cu 25 la suta a punctajului pentru perioada respectiva. Pentru perioadele in care au muncit in conditii speciale sau in alte locuri prevazute de lege se calculeaza o majorare cu 50 la suta a punctajului.

O lege a pensiilor discriminatorie



La articolul 169 din aceeasi lege, insa, se stipuleaza ca de la 1 ianuarie 2011 cresterile amintite se dau numai pensionarilor ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 si care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau a II-a de munca. De sporurile mentionate beneficiaza de la aceeasi data si cei care au iesit la pensie in intervalul aprilie 2001-2 noiembrie 2008 si au stagii de cotizare in grupele I si a II-a. In cazul lor majorarea s-a dat prin acordarea diferentei dintre cresterea punctajului mediu anual rezultata si cea aplicata conform OUG 100/2008. Majorarea nu a fost operata pentru cei care la recalculare s-a utilizat vechimea in munca prevazuta de acte normative cu caracter special. Tot la articolul 169 se mai precizeaza ca prevederile articolului 100, referitoare la majorarea punctajelor pentru perioadele realizate in conditii deosebite, se aplica si persoanelor inscrise la pensie anterior intrarii in vigoare (1 ianuarie 2011) a Legii 263/2010. Dar aceasta lege nu spune exact cand se pun in practica prevederile referitoare la cei cu stagii de cotizare in conditii speciale sau deosebite de dinainte de 1 ianuarie 2011, astfel ca anul acesta nu li se acorda majorarea cuvenita. Era de asteptat, totusi, iar guvernantii asa au promis ca pentru asemenea conditii de munca indexarea se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2012. Numai ca pensionarii care au muncit in conditii speciale sau deosebite anterior datei de 1 ianuarie 2011nu vor lua bani mai multi pentru aceasta decat peste cel putin doi ani. Strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014, adoptata de Guvernul Romaniei si care urmeaza sa fie supusa aprobarii Parlamentului, mentioneaza ca majorarea punctajelor lunare pentru persoanele care au desfasurat activitate in conditii deosebite de munca se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2014. Insa si de aceasta data cei cu stagii in conditii speciale sunt scapati din vedere.

Si o veste buna

Strategia fiscal-bugetara pe 2012-2014 in domeniul pensiilor mai contine si alte obiective, de aceasta data, in favoarea pensionarilor. Programul in acest domeniu prevede ca pana in 2020 valoarea punctului de pensie (732,8 lei, in prezent) se va majora anual cu 100 la suta din rata inflatiei, la care se va adauga 50 la suta din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, din anul precedent. Daca unul din acesti indicatori va avea o valoare negativa, se va utiliza cel cu o evolutie pozitiva. Din 2021 se majoreaza tot cu 100 la suta din rata inflatiei, dar in plus la aceasta vor fi acordate 45 la suta din cresterea reala a castigului salarial mediu brut din anul anterior. Acest procent se va reduce gradual in fiecare an cu 5 la suta, astfel ca din 2030 se va aplica doar majorarea cu 100 la suta din rata inflatiei. In schimb, de anul viitor vor fi luate si alte masuri pentru descurajarea pensionarilor anticipate partiale. Ele vor veni in completarea celei stabilite de Legea 263/2010, care prevede o penalizare mult mai mare pentru fiecare luna de anticipare.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img