Pe la inceputul secolului al XX-lea, in centrul orasului Bacau a fost construita Casa Mircea Cancicov, ilustru om politic si de stat, jurist, si Georgeta Cancicov, pianista si scriitoare. Primele documente in legatura cu acest monument de arhitectura dateaza de la 6 aprilie 1925, când avocatul Mircea Cancicov, printr-o cerere adresata Primariei orasului Bacau, solicita sa i se elibereze autorizatia pentru refacerea acoperisului si adaugarea unor camere, conform unui plan alaturat.
Raspunsul la prezenta petitie a fost acela ca Primaria este de accord sa-si faca reparatia radicala la casa compusa din 5 camere, precum si adaugarea de camere conform planului anexat, dar i s-a impus sa respecte urmatoarele conditii: Fundatiile si soclul vor fi din beton de ciment. De pe soclu vor incepe peretii din zidarie portanta de caramida bine arsa. Inaltimea cladirii de la sol la streasina va fi de 5 m. Lemnaria in pod se va indeparta de cosurile de fum la 30 cm. Acoperisul va fi din material nearzator.
Din documentele de arhiva rezulta ca locuinta avea la inceput doar 5 camere, nedispunând de cele doua turnuri de pe colt, care au fost adaugate la o data ulterioara. La vremea aceea, casa avea urmatoarea comparimentare: intrarea centrala, peron pentru trasuri, vestibule, hol, dormitor si baie; intrarea din dreapta: antreu, 2 birouri, sufragerie, terasa, debara, bucatarie cu subsol si doua holuri de acces in sufragerie.
Casa liberalului Mircea Cancicov era de o eleganta neexagerata, decenta si includea in structura ei elemente de arhitectura româneasca, precum si o decoratie dozata proportional. Se remarca in mod deosebit cele doua turnulete de pe colturi. Acestea au fiecare câte trei fatete, acoperis conic, iar sub acesta, un sir de colonete unite de arce de cerc. Ferestrele si usile de la fatada principala au ancadramente sub forma unor chenare. In partea superioara a ferestrelor se afla ornamente reliefate de ipsos, dispuse in forma de semicerc. Celelalte ferestre ale cladirii au in partea superioara chenare si decoruri sub forma unor nise cu butoni. Sub streasina, de jur imprejur, se afla o pazie din modele geometrice, cu scop decorativ.
In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, Casa Cancicov a gazduit cateva dintre cele mai importante personalitati ale României: Maresalul Ion Antonescu, scriitorul Liviu Rebreanu, marele muzician si compozitor George Enescu, pictorul Nicolae Tonitza, precum si alti politicieni si oameni de seama. Un loc aparte in intimitatea familiei Cancicov l-a ocupat compozitorul George Enescu, pe care scriitoarea Georgeta Cancicov l-a cunoscut la Paris si a concertat cu el in tara si la Roma.
Dupa arestarea si condamnarea lui Mircea Cancicov din motive politice, familia acestuia a fost alungata si casa confiscata de catre noua putere comunista instalata in România. Casa nu a fost retrocedata urmasilor familiei Cancicov dupa anul 1989, deoarece acesta nu a fost reabilitat politic, fiind socotit in continuare tradator de tara. in casa au urmat sa locuiasca secretari ai P. C. R., iar dupa 1989 a fost data spre folosinta Directiei Sanitare Bacau, Prefecturii Bacau, apoi sediu P. N. L. Bacau.
O ultima veste se refera la faptul ca aceasta casa a fost retrocedata urmasilor familiei Mircea si Georgeta Cancicov.
Prof. dr. Dorinel Ichim,
Cercetator