A crescut rata somajului
Dupa ce aproape jumatate de an a scazut luna de luna, acum rata somajului a crescut. Rândurile somerilor s-au ingrosat mai ales ca urmare a faptului ca un numar destul de mare de absolventi nu si-a gasit de lucru. In iulie, 2.700 persoane au intrat in somaj, dintre care aproape jumatate au absolvit anul acesta o forma de invatamânt.
La sfârsitul lunii trecute Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca avea in evidenta peste 14.300 de someri. Raportat la numarul persoanelor ocupate din judet rezulta ca la 100 dintre acestea sunt mai mult de sase someri. Fata de luna iunie, numarul somerilor a crescut, fapt care nu s-a mai intâmplat de aproape o jumatate de an incoace. In iunie au fost 13.578 someri inscrisi in baza de date a agentiei, ceea ce a reprezentat o rata a somajului de 5,78. Cresterea somajului in luna iulie se datoreaza in mare masura faptului ca foarte multi absolventi ai promotiei 2010-2011 nu si-au gasit un loc de munca. Nu mai putin de 1.196 someri sunt absolventi ai acestei promotii. Dintre ei, 730 au terminat un liceu sau o scoala postliceala si au o diploma care le atesta calificarea intr-o meserie mai mult sau mai putin cautata iar 194 au urmat o facultate.
Ajutor cât sa nu moara de foame
Cei aproape 1.200 de absolventi si-au depus dosarul la Agentia de Forta de Munca pentru a beneficia, in primul rând, de ajutor de somaj. "Acestia au avut la dispozitie o perioada de 60 de zile de la data absolvirii pentru a se inscrie in evidentele noastre ca sa primeasca sprijin, ne-a spus Ioan Silitra, directorul AJOFM Bacau. O parte dintre ei vor fi cuprinsi la cursuri de calificare in meserii cautate pe piata muncii. Dar toti vor beneficia de indemnizatie de somaj." Absolventii care s-au grabit sa se inscrie in evidenta agentiei de forta de munca vor primi timp de sase luni o indemnizatie, care nu inseamna mare lucru. Ajutorul va reprezenta 50 la suta din indicatorul social de referinta, respectiv 250 lei. Cei care nu s-au inscris in termenul de 60 de zile de la absolvire (pentru cei care nu au promovat un examen, termenul curge de la momentul in care l-au trecut), nu au dreptul la ajutor de somaj, ci doar la celelalte servicii oferite de agentie pentru a-si gasi un loc de munca.
Subventii subtiri
Pentru cei peste 1.000 de absolventi sansele de angajare sunt extrem de mici, daca nu inexistente. Saptamânal oferta de locuri de munca este de doar 200. Pentru a-i ajuta sa-si gaseasca mai usor un serviciu, legiuitorul a prevazut in lege un sprijin financiar ce poate fi acordat angajatorilor pentru ca acestia sa fie stimulati sa incadreze absolventi. Agentii economici care angajeaza pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamânt primesc pe o perioada de un an pentru fiecare persoana 500 lei. Pentru absolventii cu handicap incadrati se acorda timp de un an si jumatate, lunar, 750 lei. In ambele cazuri, aceasta finantare este conditionata, insa, de mentinerea in activitate a absolventilor cel putin trei ani. In primul semestru din 2011 dintre absolventii promotiei de anul trecut au fost angajate prin aceasta forma de stimulare doar 49 persoane. Prin subventionare, AJOFM si-a propus ca in 2011 sa le gaseasca un loc de munca la cel putin 200 de absolventi. Asadar, la jumatatea anului, a realizat doar un sfert din tinta pe care si-a propus-o. Agentii economici nu se inghesuie la aceasta subventie, pentru ca ei trebuie sa-i incadreze pe absolventi cu macar salariul minim pe economie, care este de 670 lei, in raport de care trebuie sa achite si toate contributiile sociale. Si, apoi, subventia se acorda un an, pe când angajatorul trebuie sa mentina raportul de munca minimum trei ani.
Elena Tintaru