E posibil sa fim in plin proces de tranzitie spre ceva nemaivazut pâna acum, care pune punct celor 400 de ani de Capitalism. Nu ne dam seama, dar Paul Mason, editor economic la Channel 4 News din Londra, ne asigura, intr-un articol publicat de The Guardian, ca ne indreptam cu toata viteza spre Postcapitalism, o etapa in dezvoltarea omenirii caracterizata de libera circulatie a informatiei.
„Apar noi forme de proprietate si de creditare, noi contracte legale, in ceea ce media deja numeste ‘sharing economy’ – economia partajata”. Si asta pentru ca tehnologia informatiei a suportat trei schimbari majore. In primul rând, s-a redus nevoia de munca, s-au sters granitele dintre munca si timp liber si a slabit relatia dintre munca si salariu. Deocamdata infrastructura noastra sociala, spune Mason, nu poate suporta consecintele, dar valul automatizarii va diminua necesarul de munca necesar nu doar pentru a supravietui ci si pentru a trai relativ bine.
In al doilea rând, informatiile erodeaza abilitatea pietelor de a forma corect preturile. „Pietele – ne axplica autorul articolului – se bazeaza pe deficitul de timp in vreme ce informatiile sunt abundente”. Societatea reactioneaza formând monopoluri gigantice pe o scara nemaivazuta dar care nu pot dura deoarece modelul lor de afaceri se bazeaza pe privatizarea informatiilor produse de societate in vreme ce umanitatea vrea sa le foloseasca in mod gratuit.
O a treia schimbare a fost cresterea spontana de bunuri colaborative: produsele, serviciile, organizatiile nu mai raspund la dictatul pietei si la managementul ierarhic. Mason ne da ca exemplu Wikipedia, enciclopedia gratuita care este realizata pe baza de voluntariat si care netaxând accesul inseamna un minus de circa trei miliarde de dolari pe an in industria publicitara.
Paul Mason spune ca actuala forma a capitalismului este distrusa de neoliberalism; criza din 2008, care a afectat occidentul mai puternic decât cea din 1929-33, a determinat solutii ca austeritatea ori excesele monetare si care nu functioneaza.
Fata de aceasta situatie, de exemplu, in Grecia s-au organizat cooperative de intr-ajutorare, care nu respecta nici o regula a pietii vechiului Capitalism, dar care functioneaza si isi ating obiectivele.
„Milioane de oameni au inceput sa realizeze ca li s-a vândut un vis pe care realitatea nu-l poate livra. Raspunsul lor este furia si retragerea catre forme nationale de capitalism care se pot izola de lume. Vazând aceste aparitii, de la factiunile SYRIZA pro-Grexit, pâna la Frontul National si izolationismul dreptei americane este ca si cum am fi vazut devenind realitate cosmarurile negre din timpul crizei Lehman Brothers”, mai noteaza Mason.