3 ianuarie 2025

E vremea pepenilor

Crescuti din pamant romanesc si seminte modificate genetic

Pietele bacauane s-au umplut de pepeni de toate soiurile. Pana la toamna, producatorii din Cudalbi, Dabuleni, Matca si Tepus isi vor lauda marfa dulce si zemoasa si o vor pazi dormind langa ea. Vanzarea nu-i multumeste si spun ca anul trecut dadeau kilogramul de pepeni la pret de doua ori mai mare. De cealalta parte, cumparatorilor li se pare ca preturile sunt prea piperate, fiindca le raporteaza la veniturile lor.

Vin din Cudalbi, Dabuleni, Matca sau Tepus. In fiecare an produc tone de pepeni pe care incearca sa-i vanda in pietele bacauane. Isi ocupa locurile inca din iunie si nu mai pleaca spre casa pana in septembrie sau octombrie. In ultimii ani nu le-a mai mers atat de bine, fiindca si clientilor le merge rau. “Anul asta, vanzarea este slabuta,ne-a declarat Cornel Mihalache, un producator din Tepus Galati. Nu sunt bani. Pensionarilor li s-au redus pensiile, salariatii au fost dati afara, asa ca puterea de cumparare a scazut. Pepeni s-au facut. Eu am sase hectare si jumatate, am luat si 25.000 de euro fonduri europene, am facut instalatii de picurare a apei, avem ce vinde. Numai ca nu merge asa cum ne asteptam.”

Suparati pe concurenta



Valentina Filimon vinde productia care s-a facut pe pamantul soacrei, la Matca-Tecuci. De la Revolutie petrece in fiecare an luni intregi in piata langa pepeni. Este mai norocoasa decat vecinii ei de taraba, fiindca locuieste in Bacau si nu trebuie sa doarma pe jos, pe saltele. “De 20 de ani ma ocup cu asta, dar acum suntem tare suparati fiindca se aduce multa marfa de afara, se vinde in supermarket-uri, iar noi, care muncim in solarii si la camp, avem o piata de desfacere tot mai mica. Suntem nevoiti sa reducem preturile pentru a nu arunca pepenii. Anul trecut pe vremea asta ii dadeam cu 3-4 lei, acum ii vindem cu un leu jumate sau chiar cu un leu pe kilogram.”

Secretele pepenilor dulci

Cumparatorii sunt de cu totul alta parere. Unii apreciaza preturile in functie de venitul propriu, altii isi amintesc etichetele de anul trecut afisand cifre mai mici decat acum. Tocmai fiindca li se pare ca scot prea multi bani din buzunar pentru deliciul de vara, cumparatorii aleg marfa cu grija. “Ii ciocanesc si sunt atent la sunet, sa fie infundat, ne-a dezvaluit Meza Arimicioaie, un cumparator din Piata Sud. Alta metoda de a-i alege pe cei buni este sa-i strangi in palme. Daca paraie, inseamna ca-s copti.” Maria Ariton, producator din Cudalbi-Galati, spune ca trucurile acestea nu-s valabile si in cazul pepenilor galbeni. “La astia trebuie sa te uiti sa fie un pic moi, fiindca inseamna ca-s naturali, nestropiti cu chimicale, si copti.”

Samanta romaneasca a disparut

Chiar daca pepenii din piete sunt produsi in judete ale Romaniei, sunt din samanta olandeza sau greceasca, modificata genetic. De 20 de ani, cultivatorii cumpara an de an samanta de acest fel. Cea romaneasca s-a pierdut. “O singura samanta ma costa 2500 de lei vechi, ne-a declarat Cornel Mihalache. Din acest motiv nu-mi permit sa seman in camp, sa pun cate doua-trei in cuib si sa nu iasa toate. Pun in paharute si fac rasaduri. Incercam sa avem cat mai putine pierderi. Ne-am specializat. Am doi copii ingineri care ma ajuta. Ce daca-s ingineri? In ziua de azi dai cu sapa daca vrei sa faci ceva. Acum ei sunt in camp, eu in piata.” Producatorii au incercat sa scape un an de cumpararea semintelor scumpe, dar nu le-a mers. “Am vrut sa facem noi samanta, dar ies pepenii foarte mici, ne-a spus si Valentin Paraluta, din Dabuleni. Nu avem incotro si trebuie sa luam de la straini.”
Doina Mincu

„De cand a murit Ceausescu, s-a terminat cu samanta de pepeni romaneasca. Totul cumparam de la straini. Doar pamantul mai e al nostru, cat o mai fi. De curand a cumparat un spaniol in zona noastra 30.000 de hectare.”
Valentin Paraluta, Dabuleni

„Nu credeam sa fie pepenii mai scumpi in piata decat in supermarket, dar asa este. Am fost in unul si am luat la jumatate de pret fata de Piata Sud. Ce daca-s adusi din alte tari? Buni sa fie.”
Dumitru Ambrozie, cumparator



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img