Pahare de cristal, candelabre de argint si portelan chinezesc decorat cu steagul aurit al UE. Aceasta este lista de cumparaturi pe care corpul diplomatic al Uniunii Europene doreste sa cheltuiasca aproape trei milioane de euro. The Telegraph noteaza sarcastic ca pretul depaseste de zece ori suma cu care a fost cumparat setul de protocol al Casei Albe, cu diferenta ca in SUA a fost vorba de o donatie privata, nu de bani publici. Aproape 900 de euro va costa setul de protocol pentru o singura persoana, intreg setul de portelan va costa peste 550.000 de euro iar pe cristal se vor cheltui peste 450.000 de euro.
„Setul de lux este cumparat in vreme ce UE a cerut statelor sa strânga cureaua si sa-si micsoreze deficitele”, mai noteaza publicatia britanica. Pe lista de cumparaturi se mai afla 280 de seturi de servire salate, 140 de seturi de cutite de tort, polonice de supa, clesti pentru zahar, 140 de galeti pentru gheata, 420 de seturi de sare si piper, si 280 de candelabre. Ce valoare va avea TVA-ul pentru aceste produse de lux? 19% ca in Germania sau 23%, cum i s-a impus Greciei? Nici una, nici alta: zero. Pentru ca institutiile UE sunt scutite de plata TVA.
E drept, trei milioane de euro nu sunt bani multi la nivelul UE. Poate corpul diplomatic avea nevoie de o argintarie noua si de farfurii neciobite in care sa serveasca supa invitatilor. Poate nu se compara cu cheltuielile extravagante pentru renovarea vilei presedintelui Iohannis, de exemplu. Totusi, din punct de vedere al imaginii publice, aspectul este extrem de dificil de gestionat. Pentru ca lumea face comparatii. Si vede modul in care UE a dictat Greciei sa strânga cureaua si compara cu luxul pregatit pentru oficialii Uniunii.
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, avertiza ca cresterea sprijinului pentru radicali, fie de stânga, fie de dreapta, creeaza conditii pentru o „revolutie” in Europa. Tusk denunta alianta dintre cele doua extreme ale esichierului politic desi pare sa nu inteleaga ca motivul pentru care lucrurile se radicalizeaza este atitudinea birocratilor europeni fata de popoarele Uniunii.
Ca radicalii de stânga sau de dreapta gasesc teren propice deoarece liderii UE au renuntat la idealurile democratice in favoarea dictatelor, ca birocrati nealesi, ci numiti in functii – cum ar fi conducerea Bancii Central Europene, isi permit sa schimbe guverne si sa ameninte tarile cu taierea fluxurilor financiare, fara sa dea socoteala nimanui, comportându-se ca niste aristocrati intr-o monarhie absolutista.
Nu e de mirare ca predecesorul lui Tusk, Hermann Van Rompuy, va fi innobilat: regele Belgiei il va face conte.