Odata cu venirea crizei am fost obisnuiti sa auzim ca preturile la toate produsele cresc, desi in unele cazuri nu a existat vreun factor intemeiat pentru majorarea preturilor. Acum, pentru prima data in ultimii doi ani, s-a inregistrat o scadere a preturilor, iar analistii economici cred ca, in aceasta vara, preturile la alimente vor continua sa scada, in principal datorita recoltelor bogate pe care le vom inregistra.
Desi nimeni nu se astepta, pentru prima data in ultimii doi ani, Romania a avut o deflatie. Datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca indicele de inflatie este in scadere, de la 8,41 in luna mai, la 7,93 in iunie. Analistii economici anticipau o inflatie la maximul anului, de 8,5 la suta. Totodata, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat in urma cu o luna ca inflatia ar urma sa atinga varful in iunie, de 8,76%, iar apoi sa scada pana la finele anului. Ce a dus la aceasta micsorare a inflatiei? Specialisti de la Institutul National de Statistica au pus scaderea pe seama inceperii perioadei de recoltat.
Cea mai recenta micsorare a preturilor de consum a fost in august 2009, perioada in care alimentele s-au ieftinit, in medie, cu 0,2%.
Acum, dupa aproape doi ani, preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de luna mai. Aceste procente s-au datorat ieftinirii cartofilor cu 2%, dar si a reducerii preturilor la lapte si produse lactate cu 0,24%
Una calda, alta rece
Ieftinirea produselor alimentare a fost contrabalansata de cresterea preturilor pentru servicii cu 0,7%, in special la cele pentru transport aerian cu 2% si tot cu acelasi procent pentru telefonie. Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% in iunie, in conditiile in care nu au existat fluctuatii semnificative pe fiecare produs in parte. De la inceputul acestui an, preturile de consum au urcat cu 2,75%.
Cornel Tilihoi