Foreign Policy sugera ca solutia cea mai buna pentru salvarea Greciei dar si a Europei este ca Germania sa paraseasca zona euro.
Suna ciudat, dar nu este si discutia despre conflictul deschis intre Berlin si restul UE dateaza mai demult.
Francezii nu se sfiesc sa afirme chiar ca Germania este pe cale sa distruga Europa pentru a treia oara – primele doua fiind, desigur, cele doua razboaie mondiale.
Cert este ca deficitul comercial intre Germania si restul tarilor din UE este imens si ramâne nepedepsit, desi, asa cum exista proceduri de infringement pentru depasirea deficitelor bugetare, de exemplu, exista si pentru deficitele comerciale.
Dar, fiind vorba de Germania, nu s-a pus niciodata problema deschiderii unei astfel de proceduri. Sa nu ne ascundem dupa deget: UE nu este o constructie bazata pe libertate economica: exista numeroase restrictii, cote, alocari si asa mai departe care trebuie respectate.
Faptul ca Germania exporta mult mai mult decât importa nu se datoreaza neaparat competitivitatii sale economice (dealtfel teoria clasica economica spune ca competitivitatea nu are de-a face cu deficitul comercial deoarece o tara va vinde acele produse in care s-a specializat si va importa marfurile care ar costa-o prea mult sa le produca), ci cu faptul ca politicienii de la Berlin au decis sa puna stavila iesirilor de bani din tara.
Acum câteva luni, Der Spiegel publica o ampla analiza a infrastructurii germane concluzionând ca aceasta se afla intr-o situatie dezastruoasa din cauza taierilor de cheltuieli.
Rezulta, deci, ca Germania a decis sa acumuleze capital refuzând importurile si taind cheltuielile.
In mod normal, acest lucru nu ar avea o prea mare importanta, insa, existenta monedei unice europene complica extrem lucrurile. Tarile nu mai pot jongla cu propriile monede pentru a-si face exporturile mai competitive, de exemplu si, gratie tot a unei initiative germane, nici cu deficitele nu mai pot jongla, deoarece le-au fost limitate.
Mercantilismul german a fost observat si de FMI care, anul trecut, a avertizat ca deficitul comercial pune in pericol uniunea monetara. „Excedentele cronice sunt o modalitate de a fura cererea din alta parte si exporta somajul in alte tari”, nota recent The Telegraph, care concluziona ca tarile afectate au dreptul sa raspunda cu represalii vamale.