Avem dreptul, o data pe an, la analize gratuite. Nu este o gluma, ci o informare facuta publica de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau. Este vorba despre un program profilactic, inceput la nivel national de câteva luni, dar care nu a fost promovat indeajuns.
„Contravaloarea acestor investigatii paraclinice se suporta de catre furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator, aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, in cuantum de 12% raportata la suma totala contractata cu CJAS pentru analize medicale de laborator, defalcata proportional pe luni.
Acest lucru nu se aplica furnizorilor de servicii de anatomie patologica”, a explicat Dan Stoica, director executiv Relatii Contractuale la CJAS Bacau.
Asadar, in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, dar, atentie!, unul special emis in acest program, fiecare asigurat se poate adresa oricarui laborator de analize, care este obligat sa efectueze intregul pachet de analize imediat, nu pe lista de asteptare.
Care sunt tipurile de analize la copii
Investigatiile paraclinice recomandate pentru preventie, cuprinse in acest program national, sunt:
Pentru copiii cu vârsta cuprinsa intre 2 ani si 5 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia anemiei: hemoleucograma completa, sideremie
– pentru profilaxia rahitismului: calciu seric total, calciu ionic seric
Pentru copiii intre 6 ani si 11 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru copii cu indicele de masa corporala crescut: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO
– pentru profilaxia anemiei: hemoleucograma completa, sideremie
Pentru copiii intre 12 ani si 17 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru indice de masa corporala crescut: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO
– pentru screening ITS (dupa inceperea vietii sexuale): VDRL sau RPR
Investigatiile recomandate pentru preventie la adulti
Investigatiile paraclinice recomandate pentru preventie, decontate prin acest program de sanatate, sunt:
Pentru adultul asimptomatic cu vârsta cuprinsa intre 18 si 39 ani: hemoleucograma completa, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serica
Pentru femeia cu vârsta intre 18 si 39 ani, care planifica o sarcina: VDRL sau RPR
Pentru adultul asimptomatic cu vârsta de 40 de ani si peste: hemoleucograma completa, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serica, PSA la barbati, TSH si FT4 la femei.
„Important este sa se inteleaga, ca pentru a beneficia de aceste servicii medicale paraclinice, trebuie ca medicul de familie sa elibereze un bilet de trimitere cu regim special. In baza acestuia, asiguratul beneficiaza de analize gratuite imediate, nu in baza unei liste de asteptare. Durata de valabilitate a biletului de trimitere este de 90 de zile.”
Dan Stoica, director executiv Relatii contractuale CJAS Bacau