Locuitorii de pe partea stânga, pâna la nr. 17, sunt bacauani, cei de pe partea dreapta au buletin de Letea Veche. Nici unii nici ceilalti nu beneficiaza de asfalt, apa si canalizare, locuitorii fiind beneficiarii doar a unor promisiuni carora le-a expirat termenul de valabilitate.
Nimeni din cei pe care i-am intrebat nu stia de ce se cheama Silozului, strada care delimiteaza, la est, municipiul Bacau de comuna Letea Veche. Insa, toti simt, de ani si ani, conditiile in care traiesc. N-au apa curenta, canalizare si nici asfalt, cele mai elementare servicii de care ar putea beneficia locuitorii unei strazi dintr-un oras european, fie ea si la marginea lui. Strada cu pricina are si ciudatenii, locuitorii de pe partea stânga, pâna la nr. 17, sunt cu buletin de Bacau, iar cei de pe dreapta sunt leteni, cu buletin si impozite varsate in vistieria comunei. Ba, un cetatean de pe partea dreapta, imi spune domnul Bogdan Florin, este bacauan, nimeni nu stie cum si de ce. Dar, acesta-i un lucru minor, important si major ramân asfaltarea strazii si canalizarea, cosmarul din toate anotimpurile. “Au tot promis, ba primarul din Bacau, ba cel din Letea Veche ca azi, ca mâine, strada va fi integrata in programul de investitii, ne spune si domnul Vasile Branca. Este imposibil de trait, circulatia este intensa, soferii merg cu viteza, iar in urma lor se ridica nori de praf. Eu sunt mai nou aici, insa ne-ar trebui masca de protectie pentru a rezista.”
Promisiuni cu termen expirat
Case mai vechi sau mai noi, multe vile, cochete, unele cu etaj, frumoase, cu spatii de joaca pentru copii, s-au inradacinat si copaceii plantati de fiecare nou venit. Un alt cetatean, care nu a dorit sa-si decline identitatea (“nu vreau sa ma pun rau cu primarii”), proprietarul unei frumoase vile este la fel de nemultumit: “Suntem la capatul civilizatiei. Când ne-am mutat ni s-a promis ca, in scurt timp, strada se va asfalta. Trebuie bani multi, iar primarul din Letea Veche spune ca nu-i are si nici nu stie cine ar trebui sa o asfalteze, Bacaul sau Letea Veche, ca, spun ei, granita este pe mijlocul strazii”. Tot el mai aduce un argument, când ploua, deoarece apa nu are unde se scurge, intra in curtile oamenilor: “Sa vedeti atunci ce veselie este sa locuiesti la tara”.
Preferinte electorale cu “esente tari”
Trec masini, multe masini, mici si mari, praful se ridica la nori, trecatorii se opresc, se intorc cu spatele spre directia de mers a autovehiculelor, pentru a nu se ineca cu praf.
O doamna in vârsta, care vine de la un magazin din apropiere, spune ca este in trecere, ea sta pe Trecatoarea Holtului, dar si acolo este la fel. Intram, impreuna pe strada Bujorului, nume frumos, cum tot in zona mai sunt si strazile Lalelelor,Trandafirilor, si imi arata un afis, prins pe gardul unei case. “Cred ca ar fi bine sa vina presedinte cel de pe gard“, spune doamna Taralunga. Ma aproprii, pe o foaie A4 sta scris:
In coltul din dreapta, sus, sigla: desenul unui corp omenesc infipt intr-o teapa. Se apropie un domn, se uita, zâmbeste, si zice scurt: E timpul! Reportajul meu nu se poate incheia fara sa le ofer locuitorilor de pe Silozului un raspuns la intrebarea lor. La solicitarea noastra, Primaria Bacau raspunde, conform Legii 544/2001: “Str. Silozului se afla pe linia de hotar ce desparte municipiul Bacau de comuna Letea Veche, municipiului Bacau ii apartine doar partea stânga pe o lungime de 240 ml. SC CRAB SA are in derulare un proiect pe fonduri europene – «Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bacau». In acest proiect, comuna Letea Veche are prinsa si str. Silozului pentru realizarea canalizarii, iar dupa finalizarea acestor lucrari si, in functie de fondurile alocate de la bugetul local, se va executa si modernizarea str. Silozului (trotuare si carosabil).”
Când anume, tot nu aflam din acest raspuns!