11 ianuarie 2025

Anticoruptia de parada

Multa lume s-a intrebat ce s-a intâmplat in ultima perioada de au explodat arestarile pe motive de coruptie.

Cum, de pâna acum un an si ceva nu se petrecea mai nimic si, apoi, dintr-o data, demnitarii si oamenii de afaceri au inceput sa defileze cu catuse la mâini in drumul spre arestul politiei.



Raspunsul este uimitor de simplu si nu tine nici de schimbarea politica, nici de schimbarile petrecute la vârful sistemului de Justitie.

Pur si simplu, de la 1 februarie 2014, de când au intrat in vigoare noile coduri pritocite sub regimul Basescu, procurorul nu mai are nevoie de probe ca sa solicite si sa obtina arestarea cuiva.

Pare o vorba mare; dar nu este. Pur si simplu, pentru a se aresta preventiv un om inainte de 1 februarie 2014, trebuiau sa existe „probe si indicii temeinice” ca persoana respectiva a savârsit o fapta penala.

Si nu doar atât, pâna a avea calitatea de inculpat, persoana respectiva trecea prin mai multe faze: faptuitor, invinuit si abia, apoi, inculpat. In tot acest timp, persoana respectiva isi pregatea apararea pentru ca, spre deosebire de zilele noastre, cele trei calitati succesive nu le dobândea intr-o singura zi.

Azi, o persoana poate fi ridicata, dimineata, din pat cu mascatii si plimbata prin fata camerelor de vederi catre parchet, de unde iese, seara, cu catuse la mâini, fiind deja inculpat, cu propunere de arestare.

Si asta pentru ca procurorul nu mai are nevoie de „probe si indicii temeinice”, ci doar de „suspiciuni rezonabile” ca omul respectiv ar fi savârsit fapte penale.

Un simplu denunt este suficient pentru aresta preventiv un om.

Desigur, pentru a-l condamna este nevoie, in continuare de probe.

Si, probabil, ii vom vedea pe majoritatea celor arestati cu atâta vâlva, achitati.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img