Programul Rabla 2011 se desfasoara cu suisuri si coborasuri. Asta se intampla cel putin in Bacau. In primele doua saptamani de la lansare, mai mult de jumatate din voucherele disponibile au fost epuizate. Acum, abia daca mai vin unul sau doi clienti cu masinile la casat.
Odata lansata cea de saptea sesiune a programului de stimulare a innoirii parcului auto national bacauanii nu au mai lasat pe maine, ce pot face astazi. Daca in 2010 la demararea Programului Rabla acestia nu s-au inghesuit sa mearga cu autoturismele vechi la casat, anul acesta situatia este alta. Dupa mai bine de trei saptamani de la inceperea aceluiasi program, unele centre de colectare a autoturismelor uzate din Bacau au epuizat peste jumatate din tichete, insa in ultimele zile doritori sunt din ce in ce mai putini. “La inceput, programul a mers neasteptat de bine. Din cele 200 de tichete pe care le-am primit, deja am dat in jur de 120-130. In ultimele zile insa, numarul celor care se prezinta la centrul nostru de colectare a scazut mult. Intr-o singura zi vine un om sau doi”, a declarat Bogdan Dimitriu, director Remat Bacau. Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat deja ca, la nivel national, de la demararea sesiunii Rabla 2011, aproximativ 6900 de autoturisme mai vechi de 10 ani au fost deja scoase din uz si in jur de 13.700 de tichete valorice au fost eliberate. Anul acesta, pentru Programul Rabla, Guvernul a alocat 228 de milioane de lei. Asta inseamna ca 60.000 de masini vor putea fi casate. “Anul acesta nu sunt probleme cu tichetele. Finantarea este destul de mare, asa ca vouchere sunt pentru toti. Noi am primit deja 200, iar daca dorim putem primi mai multe”, a precizat Dimitriu.
Un drum in plus la Remat
Anul acesta, Programul Rabla a venit si cu noutati. Pentru a obtine tichetul in valoare de 3.800 de lei, doritorii trebuie sa faca un drum in plus la centrul de colectare. “Este vorba despre faptul ca o atributie pe care anul trecut o aveau dealerii auto a fost transferata acum tot la noi. Daca anul trecut validarea tichetului la AFM era facuta de dealerul auto, anul acesta validarea este facuta de noi. Astfel, cand clientul pleaca cu dosarul de la centrul de colectare, voucherul este deja valabil”, a explicat directorul Remat.
Trei centre de colectare in judetul Bacau
In 2011 numarul centrelor de colectare a rablelor a scazut semnificativ. In judetul Bacau sunt doar trei centre de colectare, la Remat, Soma si un alt centru Remat abia deschis in apropiere de Onesti, in localitatea Radeana. Mai mult, si nemtenii ar putea veni in judetul Bacau daca vor sa-si caseze masinile. Asta pentru ca Agentia Fondului de Mediu nu a dat autorizatie de functionare niciunei societati de colectare din judetul vecin.
RABLA 2011 ii tine departe pe samsarii de masini
Odata cu modificarile produse in Programul Rabla 2010, prin care romanii puteau sa-si achizitionize o masina noua cu ajutorul a trei vouchere fiecare in valoare de 3.800 de lei, multi au trasformat aceasta posibilitate intr-o adevarata afacere. Unii si-au dus autoturismele la casat, chiar daca nu erau interesati sa utilizeze tichetul, valorificandu-l dupa ce-l vindeau la un pret mai mic celor interesati. Altii au adus din strainatate masini mai vechi de 10 ani in stare de functionare, la un pret de nimic, pe care le casau apoi la centrele de colectare. Pentru a evita acest tip de frauda, anul acesta Fondul de Mediu a pus piciorul in prag si a adoptat un sistem prin care actele autoturismele sunt atent verificate. Acum eligibile sunt masinile mai vechi de 10 ani, insa nu si cele importate dupa anul 2006.
Peste 180.000 de rable sunt deja istorie
In 2010, in Romania au fost scoase din uz peste 180.000 de rable, iar numarul autoturismelor noi vandute de dealerii auto a depasit 60.000. In Bacau, un singur centru de colectare a casat 800 de autoturisme mai vechi de 10 ani, iar la nivelul judetului au fost eliberate aproximativ 3700 de tichete valorice.
Documente necesare la casare:
– Act de identitate in original si in copie;
– Cartea de identitate a automobilului vizat pentru program (in original si in copie legalizata);
– Certificatul de inmatriculare al automobilului vizat pentru program (in original si in copie legalizata);
– Certificat de radiere din evidenta circulatiei al automobilului vizat pentru casare;
– Certificatul de atestare fiscala privind impozitele, taxele locale si alte venituri ale bugetului local;
Programul Rabla si pentru biserici
Printre altele, o noutate anul acesta o reprezinta faptul ca nu doar persoanele fizice si juridice pot accesa Programul Rabla, ci si intreprinderile individuale, familiale, unitatile de cult, institutiile publice care sunt finantate integral din venituri proprii, bugete de stat sau locale.
Sinziana Filimon