Daca in luna ianuarie salariile au scazut cu aproape 5 la suta, februarie nu face exceptie de la regula. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, câstigul salarial a fost in februarie cu 0,7 lei mai mic decât in prima luna a anului. Cel mai mult au incasat angajatii din industria de fabricare a tutunului (3.790 de lei), iar cel mai putin, cei din industria hoteliera si restaurante (855 de lei). "Salariile au fost oscilante pentru ca nu e vorba doar de câstiguri in bani, ci si de alte venituri in natura, ore suplimentare sau alte adaosuri. De exemplu, in sectorul economic cresterile se datoreaza primelor, majorarilor salariale sau incasarilor mai mari", ne-a spus Eugenia Harja, director al Directiei Judetene de Statistica Bacau (DJS). Cele mai semnificative majorari ale câstigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare, de 30,4 la suta, si in fabricarea produselor din tutun, de 27,6 la suta. De cresteri peste opt procente au beneficiat salariatii din sectorul fabricarii produselor farmaceutice (8,4%) si cei din prelucrarea lemnului (8,3%).
Altii au pierdut
Scaderile câstigului salarial au fost cauzate de acordarea in luna precendenta a unor prime ocazionale care in februarie au disparut, incasari mai mici, in functie de contracte si chiar dificultati financiare. "Cele mai semnificative reduceri, intre 9 la suta si 13 la suta, au fost inregistrate în telecomunicatii, asigurari, activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale", a adaugat Harja. De pierdut, au pierdut in aceasta luna si angajatii de la stat. Lucratorii din administratie publica au primit cu aproape sapte procente mai putin decât in ianuarie. Profesorii au incasat cu 1,2 la suta mai putin, in timp ce colegii lor din sectorul sanatate si asistenta sociala au inregistrat o usoara crestere, de 0,3 procente, ca urmare a platii unor drepturi restante. "In termeni reali, adica ce se poate cumpara efectiv cu acesti bani, salariul mediu net real a scazut cu 1,5 la suta fata de luna trecuta, si cu 7 la suta fata de aceeasi luna a anului trecut", mai arata directorul DJS.
Un judet situat in zona medie
Potrivit datelor publicate de Comisia Nationala de Prognoza, o treime dintre judetele tarii au fost lovite de recesiune inca din 2008. In acest moment, Bacaul se situeaza in zona medie, la acelasi nivel cu Iasiul si cu un PIB pe cap de locuitor de 4.155 de euro. Judete precum Suceva, Botosani si Neamt, se incadreaza, potrivit comisiei in zona saraca. "In Moldova am fost in general superiori. Chiar daca Suceava sau Neamt au dus-o mai bine la capitolul alocari de fonduri, au fost dintotdeauna departe de noi. Probabil efectul alocarilor se va vedea in timp", a concluzionat Eugenia Harja.
Andreea Gavrila