Belsug si saracie
Pietele bacauane au prins culoare. Legumele de primavara si florile au umplut tarabele. Pe lânga producatorii care vând trufandale, si-au facut aparitia si localnici din comunele limitrofe Bacaului, care incearca sa vânda ce le ofera câmpul si padurea: urzici, leurda, grâusor. Cumparatorilor li se pare ca preturile sunt prea mari pentru buzunarul lor. Florile, minunate si pe alese, atrag doar priviri admirative, nu si profit comerciantilor.
Abundenta de legume, de verdeata si flori in pietele bacauane. Mirosul de proaspat, de primavara, se simte la tot pasul. Comerciantii nu par insa prea incântati de mersul lucrurilor. Fie ca sunt doar culegatori care incearca sa faca un ban din darurile naturii sau chiar producatori agricoli, toti spun acelasi lucru: nu merg vânzarile, fiindca oamenii sunt tot mai saraci. Maria Fichitiu, din Padureni-Margineni, s-a trezit devreme ieri si a cules urzici, leurda si grâusor. A rupt si niste stevie din gradina ei, sperând ca va face niste bani in piata din Bacau. A incercat intâi sa le vânda la o taraba de la etajul Pietei Centrale. Nici urma de cumparatori. “Am coborât aici, chiar la intrare, dar tot degeaba.” Mariei Toderica, din Buhoci, i-a mers ceva mai bine. “De 30 de lei am vândut. Nu-i mult, dar nu avem incotro. Trebuie sa iesim din casa, fiindca nu avem bani de pâine.” In fata ei, pe taraba, a insirat gramezi de urzici la 1 leu una, leurda si hrean. “Am crezut ca o sa vând bine leurda, ca-i sanatoasa. E buna ca salata. Are miros de usturoi.” Ionut Bracau, din Bijghir, a câstigat doar 10 lei, dar nu se da batut. “Daca nu vin eu in piata nu vine nimeni sa-mi dea banii astia acasa.” Profitul lui Ioan Birdan, din Holt, este de “câteva pâini pe zi”. Are pe taraba marfa de solar, care cere multa munca si investitie, dar cumparatorii nu stau la coada in fata lui.
“Nu lucram pe euro”
Nici producatorii cu experienta si vechime pe pietele bacauane nu sunt multumiti. Zi de zi, acestia ii aud pe cumparatori plângându-se de saracie. “Au ajuns sa se limiteze la strictul necesar, ne-a declarat Ilinca Ladaru. Când le spui pretul, li se pare mare.” Un pensionar bacauan ne-a declarat ca a cumparat spanac, “dar este scump pentru noi, cei care nu lucram pe euro”. Corneliu Croitoru, un alt pensionar, spune ca “trufandalele sunt cu 50% mai scumpe decât anul trecut, dar dupa o iarna ca asta este nevoie sa mâncam alimente cu vitamine”, fiindca “sanatatea este mai presus de toate”. Pentru multi bacauani, hrana este pe primul plan iar alimentele, singurele cumparaturi pe care si le permit. Comerciantii de flori resimt aceasta. Tarabele din parcarea de la Vivariu sunt ticsite de ghivece cu tot felul de soiuri multicolore. Cumparatorii trec pe aici ca prin salile de muzeu, admirând operele de arta ale primaverii. In buzunarele vânzatorilor nu se aduna insa mai nimic.
Doina Mincu
„Oamenii trec, se uita, dar nu cumpara. Am vândut de 7 lei, dar 6 i-am dat ca taxa pentru bucatica asta de taraba. Nici nu am mâncat azi. I-am zis fetei mele ca mi-oi lua eu un covrig din ce vând in piata, dar acum nu stiu daca fac bani de drum pâna la cursa.”
Maria Fichitiu, din comuna Margineni
„A pornit tare slabut anul acesta, cu recesiunea. Nu prea au oamenii bani, de asta doar privesc. A fost si frig, asa ca nu au riscat sa cumepre flori pentru balcoane. Speram ca, in curând, curatenia de primavara sa creasca si vânzarea florilor.”
Gheorghe Moraru, producator de flori