Program FEADR, masura 3.2.2., ajuns in impas
Un amplu proiect derulat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, realizat cu sprijinul Uniunii Europene si al Guvernului României in comuna Traian s-a dovedit a fi unul… cu probleme. Desi inceputa in urma cu mai bine de doi ani, lucrarea s-a impotmolit acum, aproape de final, din cauza unor contestatii venite chiar din partea localnicilor. Proiectul vizeaza infiintarea retelei si distributia de gaze naturale, canalizare, statie de epurare si extindere alimentare cu apa, in intreaga comuna.
Primaria comunei Traian a reusit sa demareze in urma cu doi ani, un amplu proiect pe masura 3.2.2. prin care s-a realizat o retea de distributie a gazelor in comuna, canalizare, statie de epurare si retea de alimentare cu apa. Desi lucrarile sunt realizate in proportie de peste 90 la suta, proiectul s-a impotmolit acum, aproape de finalizare. Contractul se deruleaza prin FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, cu finantare de la Uniunea Europeana si Guvernul României. “Contractul cu Fondul a fost semnat pe 30 septembrie 2008. Stadiul fizic de realizare a proiectului este aproape de final. Avem insa probleme pe statia de epurare. A fost contestata de localnici locatia veche si am fost nevoiti sa schimbam totul”, a explicat Maria Georgeta Esanu, primarul comunei Traian.
Imprumut pentru acoperirea diferentei de TVA
Valoarea investitiei este de circa 2,5 milioane de euro, adica peste 92 de miliarde de lei vechi, fara TVA. Pe parcusul derularii acesteia, autoritatile locale au intâmpinat mai multe probleme, pe de o parte legate de procentele de bani primite in avans si cresterea valorii taxei pe valoare adaugata, iar pe de alta parte legate chiar de aceste contestatii care au venit din partea localnicilor pentru realizarea statiei de epurare. “Numai pe diferenta de TVA, care a crescut de la 19 la 24 la suta, a trebuit sa alocam circa un miliard de lei vechi, bani pe care i-am luat printr-un imprumut. In plus, faptul ca am semnat contractul in 2008, asa cum era atunci, transele de finantare au venit in proportie de 20 la suta fiecare, spre deosebire de celelalte primarii, care au primit mai mult, doar pentru ca au semnat contracte similare in 2009 sau 2010”, a mai precizat edilul Esanu.
Un nou teren, alte 400 de milioane
Pâna acum, pe proiect au fost atrase in jur de 84 de miliarde de lei vechi. Cel mai mare impediment este insa gasirea unei noi locatii pentru ridicarea statiei de epurare, lucru ce impune noi costuri din bugetul local. Terenul a fost deja cumparat, la o valoare de 400 de milioane de lei vechi, pentru aproximativ 1.000 de metri patrati. Mai mult, spune tot edilul comunei, sunt probleme si din partea Ministerului Economiei, singurul care poate organiza licitatia de distribuire a gazelor naturale in reteaua nou construita in zona, procedeu care se prevede destul de greoi. Se spera insa ca toate aceste impedimente sa fie rezolvate pâna la data când trebuie finalizata lucrarea, conform contractului, respectiv luna iunie 2011.
Roxana Neagu