Trei bacauani si-au depus planurile de afaceri
Trei tineri bacauani care vor sa primeasca ajutor de la stat in valoare de 10.000 de euro in vederea infiintarii unei firme au depus deja planurile de afaceri. Acestea urmeaza sa fie aprobate si inmatriculate la Oficiul Registrului Comertului. Proiectul poate fi accesat de tinerii pâna in 35 de ani.
Pâna in momentul de fata, la nivel national, au fost depuse 73 de planuri de afaceri. Niciunul dintre planurile de afaceri depuse pâna acum de catre bacauani nu a obtinut punctajul maxim. Ei au primit 85, 80 si respectiv 70 de puncte. “Punctajul este important doar ca si prag (pragul minim este de 60 de puncte), pentru a fi acceptat la finantare. In rest nu are nicio relevanta. Principiul care se aplica este «primul venit, primul servit»”, ne-a declarat Vasile Avadanei, consilier in cadrul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Planul de afaceri trebuie sa cuprinda investitii in active corporale sau necorporale, pe o perioada determinata, in scopul realizarii unor obiective clare, concrete si reale.
Nemultumiri
Exista si nemultumiri. “Multi tineri nu pot accesa acest program pentru ca au mai avut firme si nu sunt eligibili. Eu nici nu ma asteptam sa fie foarte multi pentru ca toate aceste conditii trebuiau date publicitati cu mult timp inainte. Si asta pentru ca un plan de afaceri nu se face asa usor”, a afirmat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert Bacau. Situatia nu este atât de simpla pe cât ar parea. In cazul celor care nu au alte resurse financiare in afara celor 10.000 de euro, planurile de afaceri vor fi analizate de catre banca partenera. Aceasta din urma va fi cea care va da verdictul final. In cazul celor care au si alte resurse financiare, planurile de afaceri vor fi analizate de catre OTIMMC Iasi.
Conditii derutante
„In general, cei 10.000 de euro reprezinta un prag obisnuit pentru o afacere debutanta. Nici prea multi bani nu trebuie sa li se dea pe mâna, pentru ca nu au mai facut afaceri. Trebuie sa demonstreze ca se pricep”, a mai spus Vasile Avadanei. Vor fi finantate, printre altele, achizitia de terenuri, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice etc. In ciuda faptului ca tinerii sunt interesati de acest program, multi dintre ei abandoneaza. “Am avut anul trecut niste solicitari. Am facut si câteva planuri de afaceri, dar, cu câteva zile inainte a venit ministerul si a mai facut câteva modificari. Este destul de greu in aceste conditii”, a mai spus Mihai Tulbure, directorul CCI Bacau.
„Adaugirile nu vin din dorinta de a favoriza pe cineva, ci din necunoastere sau din teama de a nu gresi.”
Mihai Tulbure, directorul CCI Bacau
Verificati „la sânge”
Tinerii intreprinzatori vor fi verificati de catre OTIMMC timp de 3 ani. Adica in perioada in care se considera ca sunt debutanti. Daca tinerii trec cu bine de acesti 3 ani, adica afacerea este pusa pe picioare, totul decurge normal. In caz contrar, daca firma nou infiintata intra in insolventa, Ministerul Finantelor va trece la recuperarea celor 10.000 de euro. Masura este valabila pentru toate proiectele cu finantare nerambursabila. Acest lucru, alaturi de toate celelalte conditii impuse, au ca rezultat abandonul tinerilor dornici sa se lanseze in afaceri. Bugetul alocat in acest an, la nivel national, este de 21 milioane de lei.
Alexandra Zaharia