Peste 7000 de firme radiate voluntar intr-un an
Potop de radieri voluntare in anul 2010. Comparativ cu anul 2009, cresterea inregistrata este de 607 procente. Astfel, daca in 2009 au fost 1.011 radieri voluntare, in 2010 numarul acestora a ajuns la 7.145. Procente mai mari decât decât in judetul Bacau sunt in Arad, Ialomita, Maramures, Teleorman si Tulcea.
Ca situatia economica a judetul Bacau nu este tocmai asa cum ne-am dori, o stim cu toti. Acest lucru este insa scos in evidenta si mai bine de statisticile Oficiului Registrului Comertului. In ceea ce priveste anul 2010, acestea prezinta, negru pe alb, un numar record de radieri. Cresterea este de-a dreptul spectaculoasa: de la 1.011 câte au fost inregistrate in anul 2009, la 7.145 in 2010. Rezulta o crestere cu nu mai putin de 607 procente. Astfel ca, din peisajul economic bacauan au disparut multe dintre firmele mici, cu un numar redus de angajati. “S-a ajuns in aceasta situatie din cauza climatului economic. Daca aceste persoane fizice autorizate sau intreprinderi familiale ar mai fi avut vreo speranta de a supravietui in afaceri, cu siguranta ca ar fi facut-o. In acest moment, climatul economic nu este favorabil nici initierii si nici desfasurarii afacerilor”, ne-a declarat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert si Industrie Bacau.
Mai multe radieri, mai multi someri
Taxele si impozitele impovaratoare practicate de catre Stat ar fi principala cauza, spun specialistii. “Din nefericire, insemnau o forta de munca ocupata, peste 7.000 de angajati, si, la fel de multi platitori de taxe si impozite“, a mai spus directorul CCI. Un numar mare din cazurile inregistrate anul trecut il reprezinta persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale care nu si-au preschimbat in termenul legal autorizatiile de functionare. In judetul Bacau, numarul acestora este de aproximativ 6.000. “Fostele PFA-uri si IF-uri, conform OUG 44/2008, aveau dreptul de optiune. Astfel, se puteau reorganiza pâna in luna aprilie. In momentul in care nu au facut acest lucru, au fost radiate automat”, a afirmat Ghiorghita Patrichi, directorul ORC Bacau. Solutia a fost una avantajoasa din punct de vedere financiar.
Si-au pierdut interesul pentru afaceri
Daca se cerea radierea voluntara, trebuiau achitate niste taxe. Asa, radierea s-a facut automat, in virtutea actului normativ. Si la nivel national intâlnim aceeasi situatie. Comparativ cu anul 2009 când s-au inregistrat un numar de 43.713 radieri voluntare, in anul 2010 s-au inregistrat 171.146, reprezentând o crestere de 292 %. “Afacerile au fost abandonate din mai multe motive. Lipsa lichiditatilor, a comenzilor si a unei piete de desfacere sunt numai câteva dintre ele”, a mai spus Ghiorghita Patrichi. Ar mai putea exista o explicatie la toata aceasta stare de fapt. Multe dintre societati erau organizate inca din anul 1992, deci o alta cauza a valului urias de radieri voluntare ar mai putea fi pierderea interesului pentru afacerile respective. Radierea voluntara este cea de-a doua etapa in vederea inregistrarii desfiintarii voluntare a societatilor fara lichidator.
Alexandra Zaharia
CASETA:
Pentru a cere radierea voluntara aveti nevoie de:
– cerere de radiere
– certificatul de inregistrare si anexele lui
– bilantul de lichidare
– hotarârea de repartizare intre asocialti a patrimoniului ramas dupa lichidare
– certificate din care sa rezulte ca societatea nu are datorii
– dovada achitarii taxelor.