Am facut popas in comuna Caiuti din judetul Bacau, iar pasii m-au purtat spre o casa boiereasca. Pe frontispiciul cladirii scria anul 1914, iar curiozitatea m-a impins dincolo de usa de lemn vopsita in alb. Era liniste, iar soarele dupa-amiezii razbatea din vârful dealului aflat in spatele cladirii, razele sale strecurându-se printre frunzele copacilor si mângâind timid podeaua holului pe care inaintam. Am batut la o alta usa de lemn vopsita in alb, dupa ce am citit pe usa ca acolo functiona cabinetul medicului de familie Gabriela Macovei. Am deschis usa si am nimerit in salonul de tratamente, unde, privirea mi s-a oprit pe o gramada de pansamente inrosita de sângele unui pacient cu hemoragie. Am ciulit urechile si am auzit un schimb de vorbe in spatele altei usi. Am apasat clanta cu siguranta omului care stie unde intra si am intâlnit-o pe dr. Gabriela Macovei. A acceptat sa stam de vorba imediat ce termina consultatia.
Reporter: De ce ati ales sa practicati medicina la tara?
Dr. Gabriela Macovei: Sunt aici de aproape 20 de ani si am ramas de nevoie. Odata cu implementarea programului cu medicina de familie aveam nevoie de un spatiu. L-am gasit aici si am plecat din Onesti pentru a face medicina de familie la tara. La inceput am facut naveta Onesti -Caiuti, iar la un moment dat m-am stabilit aici intr-o casuta. Toata viata mea am avut sentimentul ca la tara este lumea lui Sadoveanu. In timp m-am inselat, pentru ca realitatea oglindita in nevoi si lipsuri a scos la lumina o alta fata a satului românesc.
R: Cum decurge relatia dintre doctor si pacient?
Dr. Gabriela Macovei: La tara, multi dintre localnici sunt neasigurati, insa, cu toate acestea si ei trebuie sa primeasca servicii de medicina preventiva si medicina de urgenta. In meseria noastra se pune accent pe preventie. Datorita mediului in care traiesc, a viciilor si a igienei precare, mare parte dintre oameni sunt predispusi la hepatite, ciroze si dislipidemii. Daca unora le recomandam sa nu mai consume alcool, oamenii ne spun ca nu pot renunta definitiv la bautura pentru ca taria le da putere de munca, iar la tara doar cine nu vrea nu munceste. Am pacienti din toate categoriile sociale si duc cu fiecare aceeasi lupta, aratându-le cât de importanta este sanatatea. Am ramas aici pentru toti.
R: Ce nevoi are un medic de familie la tara?
Dr. Gabriela Macovei: Nevoile unui medic de familie oriunde s-ar afla pornesc in primul rând de la un spatiu care trebuie sa corespunda normelor in vigoare. Si ma refer aici la apa curenta, retea electrica functionala, internet, lemne si sistem de incalzire pe timp de iarna. Cabinetul meu functioneaza intr-o cladire foarte veche, care a necesitat investitii proprii, pentru ca nu aveam nimic utilat atunci când am venit aici. Intr-o comunitate, cabinetul medical este la fel de important ca scoala sau biserica, pentru ca oamenii vin la mine si vor solutii concrete pentru afectiunile lor. Pentru binele oamenilor este foarte important sprijinul comunitatii locale. (Ramona Ionescu)
Comuna Caiuti are o populatie de aproximativ 5400 de locuitori si este formata din satele: Blidari, Boistea, Caiuti, Floresti, Heltiu, Marcesti, Popeni, Pralea, Vrânceni. Caiuti se afla la o distanta de 28 km fata de municipiul Târgu Ocna, o distanta de 15 km fata de municipiul Onesti, la 50 km fata de municipiul Adjud si la 65 km fata de municipiul Bacau.