Din ce in ce mai greu
La fiecare inceput de an, scumpirile se abat ca un potop asupra noastra. Nici anul 2011 nu face o exceptie in acest sens. Insa acum, situatia este ceva mai complicata. Numarul somerilor din judetul Bacau a ajuns la 18.300 (adica avem o rata a somajului de 7,8%), veniturile medii au scazut simtitor, iar economia este la limita de supravietuire.
La nivel national, procesatorii au anuntat scumpiri iminente pentru luna februarie la produsele de baza: pâine, ulei, carne, lapte etc.
Carne mai scumpa cu 25%
Majorari de preturi cu peste 25 de procente se vor inregistra la carne si produsele din carne. “Suntem obligati sa majoram preturile. Altfel nu vom rezista ca producatori. Scumpirea minima este de 25%”, ne-a declarat Grigore Horoi, presedintele Agricola International SA. Producatorul isi intemeiaza decizia pe mai multe considerente: cresterea pretului de transport si cresterea semnificativa a preturilor la cereale si ulei. “La fel de important este si faptul ca in 2010 am redus preturile la cele mai multe dintre produse cu 11% fata de cele din anul 2009”, a mai spus Grigore Horoi. Producatorii mai spun insa ca aceste masuri sunt cu doua taisuri: fara majorarea de preturi nu vor putea supravietui, dar tot aceasta majorare s-ar putea sa-i scoata de pe piata de profil. Majorarea de 25 de procente se va face in mai multe transe. Prima o vom simti din plin in luna martie. “O crestere de 10-15% nu afecteaza foarte tare bugetul familiei. Majorarile vor fi facute in perioada imediat urmatoare. Si asta pentru ca in lunile ianuarie si februarie vânzarile sunt oricum mai slabe”, a afirmat presedintele Agricola International.
O tona de grâu: 260 de euro
Scumpirile vin ca un tavalug. Majorarea pretului la un produs atrage dupa sine o adevarata tornada a preturilor. De aceasta data, “vina” a fost aruncata pe cereale. “Pretul grâului aproape ca s-a dublat fata de cel din 2009. Atunci era 130-140 de euro/tona, acum este de 258-260 de euro/tona. Nu este vorba neaparat de costuri cât despre mecanismul de cerere si oferta. Da, preturile vor creste. Exista o justificare, dar nu si pentru pretul pâinii”, a declarat Ioan Chiriac, directorul Directiei Agricole Bacau. “Pretul pâinii s-a format in anul 2007, când pretul unui kilogram de grâu era 1 leu. Desi in 2008 si 2009 grâul a ajuns la jumatate de pret, pâinea a ramas la fel. Producatorii nu au redus deloc”, a mai spus Ioan Chiriac. Acum, când cerealele costa dublu, automat ca aceasta diferenta se va regasi in pretul pâinii. “Nu stim ce se va intâmpla cu noi. Vor sa ajungem muritori de foame. La salariile si pensile de mizerie pe care le avem, numai aceste scumpiri nu ne trebuiau”, ne-a spus Elena Iordachescu. Acest val de scumpiri vine pe fondul reducerii drastice a veniturilor bacauanilor.
Pâinea, aliment de lux
Specialistii in domeniu spun insa ca pâinea nu se va putea scumpi foarte mult pentru ca piata nu va permite acest lucru. Mai mult decât atât, in gospodariile taranilor se gasesc cantitati importante de cereale. Asa ca ori vor face pâine de casa, ori se va dezvolta si mai mult economia subterana. Cele mai mari probleme se vor inregistra la carne si lapte. Porumbul, principala sursa de energie in furajarea animalelor, si-a dublat pretul: de la 120 de euro/tona a ajuns acum 230 de euro/tona. Si cum la anumite specii cheltuielile cu furajarea ajung pâna la 70% din costuri, acest lucru se va vedea cu siguranta in pretul final de vânzare catre consumatori. Deci, crescatorii de animale nu vor mai putea suporta pretul relativ mic pe care-l au acum in ferme. Mai mult decât atât, ei consuma acum din stocurile pe care le au. Diferentele mari vor aparea in momentul in care vor fi obligati sa achizitioneze alte stocuri de furaje. Trendul este insa extrem de clar: scumpirile se vor tine scai de noi. Majorarea pretului pâinii a fost deja pusa in aplicare. “Da, am scumpit pâinea. Cea de 350 de grame costa acum 1,6 lei, fata de 1,5 lei cât era inainte”, ne-a declarat Alin Giurea, presedinte al SC Pambac SA. “Principalul motiv este acela al cresterii pretului la grâu. Si tendinta este in continuare de crestere”.
Incet, dar sigur, producatorii dispar de pe piata
Iar situatia se anunta din ce in ce mai dificila. Din 14 producatori de pâine câti erau inregistrati in judetul Bacau, 2 au disparut deja de pe piata. Producatorii ne anunta ca, in conditiile in care pretul cerealelor va fi intr-o continua crestere, acest lucru se va regasi si in pretul pâinii. “Pretul pâinii trebuie sa se tina dupa pretul grâului. Anul trecut grâul s-a scumpit, pâinea nu”, a mai spus Alin Giurea. O crestere artificiala a preturilor, spun specialistii, este cea la ulei. “Aici este vorba despre o politica de piata a firmelor. Au sesizat cresterile de preturi de la cereale si au vazut o oportunitate de câstig”, a mai spus Ioan Chiriac. Bacauanii vad insa cum in cosul lor zilnic sunt din ce in ce mai putine alimente. Si cantitatile se diminueaza in aceeasi masura cu care preturile cresc, iar veniturile se subtiaza. “Ce mâncam?! Putina carne, multi cartofi, fasole si paste fainoase. Asteptam sa vina vara sa putem cumpara si legume”, ne-a spus Marin Stan. Cauzele acestei situatii sunt mai multe, ne informeaza specialistii. Anul trecut, in Rusia si in Ucraina a fost seceta. Astfel, exporturile de cereale au fost blocate. Statele Unite au avut o productie scazuta, iar pe piata a mai aparut un mare consumator: China. In ultimii ani, China si-a construit un numar mare de complexe de crestere a pasarilor si porcilor, drept pentru care a achizitionat cantitati uriase de cereale. A rezultat astfel o lipsa de oferta. La toate aceste scumpiri se adauga si altele: cele la tigari si la carburanti sunt numai doua dintre ele.
Alexandra Zaharia
“Oamenii nu realizeaza ce se va intâmpla. La pâine se vede cel mai bine pentru ca o cumparam in fiecare zi. Pericolul cel mai mare (n.r. – cele mai mari cresteri de preturi) va fi la produsele care vin din zootehnie.”
Ioan Chiriac, directorul Directiei Agricole Bacau
“Deja intentionam sa facem importuri. Am ajuns in aceasta situatie pentru ca, pâna acum, s-au exportat peste 2 milioane de tone de grâu.”
Alin Giurea, presedinte SC Pambac SA