Operatorul de salubrizare Servsal, din municipiul Onesti, a inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sub semnatura administratorului sau unic, Ovidiu Budeanu, un denunt impotriva fostului primar de Onesti Emil Lemnaru, a presedintelui Consiliului Judetean si al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara de Salubritate (ADIS) Bacau, Dragos Benea, si a reprezentantului legal al societatii Romprest Bucuresti, Walter Florian, firma care a câstigat licitatia organizata de ADIS pentru concesionarea contractului de delegare a serviciului de colectare si transport al deseurilor menajere in judetul Bacau.
Denuntul este motivat prin incalcarea „faptelor prevazute de art. 18, alineat 1, din Legea pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, precum si luarea si darea de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, fals privind identitatea, prevazute de art. 289, 290, 291, 297 si art. 327 din Noul Cod Penal”.
Intrarea firmei Romprest pe piata onesteana, ca si pe cea bacauana sau din alte localitati ale judetului, va pune in pericol de desfiintare operatorii de salubrizare actuali.
„Persoanele impotriva carora a fost depus denuntul la DNA – a precizat Ovidiu Budeanu – au pus la cale o constructie juridica prin care sa sara activitatea prestata de Servsal si sa o dea direct domnului Walter Florian. Aceasta s-a facut printr-o licitatie care a avut la baza un caiet de sarcini croit dupa chipul si asemanarea Romprest. Astfel, Romprest va incasa direct din bugetul Consiliului Local Onesti toti banii ca un prestator de servicii. Daca ar fi fost o concesiune corecta, ea ar fi trebuit sa aiba o relatie directa cu toate asociatiile de proprietari, cu toti agentii economici, nu sa se ia banii direct de la Primarie”. Astfel, toate riscurile de neincasare a banilor de la diversi clienti vor fi preluare automat de primarie. Consiliul Local Onesti va plati, lunar, toti banii catre ADIS, aceasta va opri un comision, iar diferenta va intra in buzunarele Romprest.
Reprezentantii Servsal au descris procesul de privatizare a societatii din Onesti si raportul juridic cu Consiliul Local, dar si motivele care cred ca stau la baza concesionarii catre Romprest a serviciului de salubrizare.
Romprest Service a câstigat licitatia pentru colectarea si transportul deseurilor din 65 de localitati bacauane. Contractul are o valoare de 168 de milioane de lei si o durata de opt ani.
Gestul administratorului unic al Servsal este considerat de Dragos Benea drept un denunt calomnios, impotriva caruia va lua masurile care se impun.
„Personal – ne-a declarat Dragos Benea – , i-am cerut domnului Budeanu, acum doua saptamâni, daca se simte lezat in drepturi, sa faca plângere. Dar ADIS a câstigat deja trei procese in instanta de judecata pe aceasta speta.
Si, apoi, la Onesti nu se opereaza in baza unui contract de delegare de servicii de colectare a deseurilor, asa cum este in toata tara, iar Servsal nu este licentiata de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. Tocmai daca am fi acceptat sa lucram in continuare cu Servsal am fi putut fi acuzati noi de favorizarea acesteia, in conditiile aratate. Domnul Budeanu are un interes privat acolo, in Onesti.
De 15 ani incaseaza niste bani acolo. Noi nu avem decât interesul de a atrage niste fonduri europene pentru a dezvolta serviciile de salubritate in Onesti si de a organiza licitatia pentru cel mai bun operator care poate lucra acolo. Nu conteaza de unde vine acest operator. Noi nu am favorizat Romprest, nici nu-i cunosc, nu ne-am vazut niciodata inainte de licitatie.
Reactia lui Ovidiu Budeanu este expresia disperarii ca la Onesti se termina o situatie confuza care persista de 15 ani. El incaseaza bani si pe serviciile de apa-canal, iar Onestiul nu beneficiaza de investitii in acest sector tocmai pentru ca are un operator privat. Noi putem proba toate afirmatiile noastre, nu fabulam si nu facem acuzatii.”