15 ianuarie 2025

Primarii asteapta finantari de la 2011

Edilii din judetul Bacau intra in 2011 cu putine proiecte noi. Toti isi doresc sa primeasca finantare pentru finalizarea scolilor si retelelor incepute in ani trecuti sau pentru cererile deja depuse si aflate in evaluare. Primarii spun ca si-au “reportat” proiectele si ca spera ca 2011 sa fie un an al relansarii economice.

Anul trecut, edilii din judet au bombardat agentiile si unitatile de implementare cu proiecte de tot felul: extinderi de retele, modernizari de parcuri, constructii de centre sociale etc. Si-au spus ca pe timp de criza nu se pot face investitii doar prin forte proprii. Cele mai multe cereri au fost depuse de primariile urbane, care au atacat toate domeniile posibile, de la protectia mediului la turism si cultura. Putine au primit, insa, raspunsul asteptat, motiv pentru care edilii spun ca si-au “reportat” proiectele vechi. “Pentru 2011, ne dorim sa realizam tot ceea ce ne-am propus pentru 2010 si nu am reusit, a declarat Viorel Ilie, edilul municipiului Moinesti. Inca mai speram ca vom primi vesti bune de la Mos Craciun, poate la noi vine <<pe vechi>> si aduce o aprobare.” Finantarea pe care primarul Viorel Ilie o astepta la final de an vizeaza “Planul integrat de dezvoltare urbana”, in valoare de 7 milioane de euro. Un alt proiect transferat in 2011 la care edilul tine mult este cel de modernizare a parcului, depus la Agentia Fondului de Mediu (AFM). “Parc Bai” beneficiaza de prezenta a numeoase izvoare de apa minerala, renumite prin anii ’50 pentru efectele lor terapeutice. Viorel Ilie vrea sa renasca interesul fata de acestea si sa transforme Moinestiul intr-o zona balneara.



Tg. Ocna are servicii demne de o statiune

Pentru Primaria Tg. Ocna, anul 2010 a fost unul bogat in investitii. Cel mai important eveniment a fost, probabil, inaugurarea sistemului de “Colectare selectiva si transportare a deseurilor”, a carui valoare este de 538.808 euro, din care 422.627 reprezinta grantul european. Investitia a fost realizata in parteneriat cu primariile din Pârgaresti si Tg. Trotus si a presupus construirea unui punct de valorificare a deseurilor pe drumul de acces spre Statia de epurare Tg.Ocna, infiintarea a 114 de puncte de colectare in Tg.Ocna si a altor 28 in cele doua comune, achizitionarea de bunuri: un motostivuitor, o autogunoiera, 268 europubele si 400 de containere pe roti, confectionate din tabla zincata. Alte doua proiecte finalizate sunt reabilitarea retelei de apa, care care trece de un milion de euro, si extinderea sistemului de canalizare, care a insemnat alti 700.000 de euro obtinuti de la UE. Tot in 2010, a fost realizat Podul Pacuri si a fost deschisa piscina din Centrul balnear “Parc Magura”, investitie absolut obligatorie pentru o statiune turistica, asa cum isi doreste primarul Floarea Ivanof sa fie considerat orasul Tg. Ocna.

CL Comanesti vrea 13 milioane de euro

Viorel Miron, edilul Comanestiului, e optimist de-a binelea, mai ales ca nici in 2010 nu a fost chiar rau. “A fost un an foarte greu, dar daca tragem linie constatam ca am avut rezultate bune spre foarte bune”, sustine primarul. A pornit câteva investitii importante, cum sunt renovarea Casei Mazdrac, transformata in centru social pentru persoanele fara adapost, si reabilitarea sistemului de colectare a apelor pluviale din Vermesti. “Cel mai important proiect demarat in 2010 este indiguirea Trotusului, lucrare finantata prin Banca Europeana de Investitii, iar al doilea e dotarea spitalului orasenesc si a cresei cu panouri solare, investitie care va reduce mult cheltuielile cu utilitatile”, arata edilul. Pentru 2011, Viorel Miron isi doreste finantare pentru “Planul de dezvoltare urbana” a Comanestiului, care costa 13 milioane de euro si vizeaza 41 de strazi, dar si “cele 5 milioane de euro pentru modernizarea si dotarea cu echipamente moderne a Ambulatoriului.”

La tara s-au construit centre!

In mediul rural, investitiile au fost mai putine anul trecut, iar sperantele pentru 2011 sunt mai potolite. Margareta Luncanu, primarita comunei Secuieni, a inaugurat o casa praznicala moderna, “la nivelul cerintelor UE”, dar are un mare “of” legat de o investitie mai veche. Margareta Luncanu isi doreste bani pentru finalizarea salii de sport a carei armatura, in lipsa acoperisului, rugineste, Ioan Selaru, primarul din Zemes, fonduri pentru reabilitarea drumului spre Bolatau, Ioan Anton vrea sa finalizeze sistemul de canalizare-epurare din Tg. Trotus, iar Mihai Coman, edilul din Bârsanesti, spera ca va primi bani pentru terminarea unei scoli incepute, de asemenea, pe vremea Guvernului Tariceanu. Nu putem trece, insa, “zero” in dreptul investitiilor din mediul rural, chiar daca 2010 a fost un an mai modest in privinta asta. De altfel, CJ Bacau a considerat prioritara, la impartirea bugetului, asigurarea cofinantarii proiectelor derulate de autoritatile rurale. Intre obiectivele importante care au fost inaugurate in 2010 se numara Centrul de Sanatate Comunitara din Vultureni, podul din Rusaiesti-Poduri, stadionul din Filipesti, Centrul Multifunctional din Dofteana etc. Un loc special il ocupa, insa, digul din Saucesti, care are 21,5 km – 16,5 pe malul drept si 5 km pe malul stâng, costurile finale depasind, probabil, 33 de milioane de lei. Este – si ca valoare, si ca impact social – cel mai important obiectiv realizat, in anul 2010, in judetul Bacau.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img