15 ianuarie 2025

Certificat pentru cladiri

Inca o taxa pentru proprietarii de locuinte

Inceputul anului 2011 ar putea aduce cheltuieli celor care intentioneaza sa inchirieze sau sa vânda locuinte. Acestia vor fi obligati sa obtina certificatul de performanta energetica pentru imobilul implicat in tranzactie. Preturile pentru auditare se vor diferentia in functie de tipul imobilului. In judetul Bacau sunt inregistrati la acest moment doar doi auditori energetici.



Persoanele care vor dori sa vânda sau sa inchirieze locuinte vor fi obligate sa obtina pentru acestea un certificat de performanta energetica. Prevederea legislativa (Legea 372/2005) care introduce aceasta obligatie ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar s-a acceptat o amânare de un an. Tarifele vehiculate sunt intre 3 si 5 euro pe metru patrat de locuinta, fara TVA. Pentru un apartament de 70 de metri patrati, certificatul ar costa peste 400 de euro. Durata evaluarii ar putea fi intre 5 si 7 zile, in functie de complexitatea auditului. Auditorii energetici sunt in numar mic in toata tara, iar in Bacau par a fi chiar o raritate. Cel putin astfel reiese din lista publicata de o asociatiei a profesionistilor in domeniu, unde sunt mentionati doar 2 auditori bacauani. “Deocamdata nu avem nicio veste daca va fi o noua amânare in cazul certificatului energetic, ne-a declarat ing. Pavel Budau, auditor energetic. Cert este ca auditarea ar fi trebuit realizata de multa vreme. Te ajuta sa vezi in ce puncte trebuie sa intervii pentru reabilitarea termica. Nu ar fi trebuit realizata reabilitare termica, nici macar de catre particulari pentru propriile lor locuinte, fara un audit. Mai mult, inainte de reabilitare ar fi trebuit sa aiba loc o inspectie a constructiei.” Potrivit legii, notarii nu vor incheia tranzactiile imobiliare fara acest certificat. Se face exceptie de la regula doar daca persoana care va cumpara sau inchiria locuinta va declara ca nu are pretentie la auditarea termica a cladirii.

De la acoperis la subsol

In incadrarea imobilelor intr-o anumita clasa energetica se iau in calcul mai multe elemente. Printre acestea: vârsta si starea tehnica a cladirii, orientarea in raport cu punctele cardinale, expunerea la vânt. Expertii vor analiza starea subsolului cladirii, a usii de la intrare, a ferestrelor, dar si a instalatiilor termice interioare. Auditorii utilizeaza si un aparat cu infrarosu care detecteaza pierderile de caldura. Rezultatul nu este utilizat la incadrarea in clasa energetica, dar poate indica punctele in care trebuie intervenit pentru o mai buna eficienta termica.
Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img